“Adolescența, o provocare continuă…”: un proiect educațional desfășurat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj

Când vine vorba despre adolescență, discuțiile pot fi interminabile. În societatea de azi, tinerii se confruntă cu tot felul de probleme, de la divergențele de opinie cu părinții, diferențele de educație, de generație, de dezvoltare, până la problemele ce apar în mediul școlar, în cadrul grupului de prieteni și, cel mai important, problemele cu sinele. Tocmai de aceea rolul profesorului consilier școlar este unul foarte important. Acesta are menirea de a crea un echilibru între ceea ce înseamnă elev, cadre didactice și părinți. Importanța unui astfel de specialist este colosală. Un consilier are grijă de 800 de elevi și chiar și așa nu este acoperită întreagă populație școlară. Această situație nu trebuie neglijată, dacă vrem că educația să fie una sănătoasă și axată pe nevoile reale ale copilului. Cu siguranță autoritățile compentente trebuie să găsească, alături de specialiști, o soluție pentru a crește numărul consilierilor școlari în unitătile de învățământ. Altfel, suntem responsabili pentru orice gest al copiilor care trăiesc o dramă. 

Pe lângă toate aceste probleme, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj are o tradiție în a organiza în fiecare vacanță de vară proiectul educațional “Tonomatul de Vacanță” , program ce are în componența lui echipe de profesori consilieri. Aceștia își structurează în funcție de grupele de vârste diverse activități ce se desfășoară pe parcursul unei săptămâni în funcție de categoria de elevi înscrisă. Astfel încât sunt grupe de preșcolari, școlari mici, gimnaziu și liceu.

În săptămâna 9-13 iulie s-a desfășurat în cadrul proiectului “Tonomatul de vacanță” programul “Adolescența, o provocare continuă…” ce a avut în componență elevi din liceele craiovene, care au ales să își dedice o săptămâna din vacanță de vară unor activități recreative și totodată benefice pentru dezvoltarea lor emoțională, atitudinală și chiar profesională.

Programul a fost desfășurat de o serie de specialiști ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj coordonați de Prof, Drd Mariana Pădureanu. Aceștia și-au structurat actvitatile în funcție de necesitățile vârstei, și mai ales în beneficiul elevilor participanți, astfel încât au particularizat fiecare activitate pe nevoile acestora.

“Într-adevăr, în perioadă 9-13 iulie am desfășurat alături de colegii mei, Loredana Sava, Mirela Ungureanu, Mihaela Toma, Iulia Durac, Caterina Popescu și Octavian Rădescu, toți profesori consilieri școlari în cadrul C.J.R.A.E Dolj,  programul “Adolescența, o provocare continuă…”. Adolescența este perioada cea mai frumoasă din parcursul unui tânăr, însă totodată și cea mai dificilă, transformările ce au loc fiind decisive pentru întreagă lor viață. Adolescența este perioada tentațiilor majore, a trecerii de la dependența de părinți la independența față de aceștia. Tinerii simt că își pot lua singuri deciziile, de cele mai multe ori apăr conflicte cu părinții, divergențe de opinie, se simt neînțeleși. Tocmai de aceea, prin programele desfășurate de noi în această săptămâna am încercat să îi ajutăm să se cunoască mai bine, să își descopere aptitudini, să își identifice problemele, să găsească soluții la ceea ce îi frământă și mai ales să aibă încredere în sine. Fiindcă ne-am propus să îi punem în contact și cu societatea, am avut și invitați la

activitățile desfășurate, astfel încât Dl Comisar de Poliție Florin Nicolaita  de la centrul Antidrog Craiova, le-a prezentat acestora riscurile la care se supun consumatorii de droguri, doamna Comisar șef de la I.P.J Dolj le-a vorbit despre prevenirea criminalității. La activități a mai participat și dl. Dr. Constantin Mogosanu, care a venit cu un suport teretic privind acordarea primului ajutor în caz de urgență precum și probă practică, elevii exersând efectiv pe un manechin manevre de resuscitare. Țin să precizez că au fost foarte încântați de această parte din program și au înțeles că este important să nu treacă nepăsători pe lângă semenii lor aflați în suferința, Totodată, dintre invitați a făcut parte și domnișoară jurnalist Ana Măria Predila, care le-a împărtășit impresii personale din ceea ce înseamnă meseria de jurnalist, rolul pe care îl are acesta în societate și mai ales le-a transmis că indiferent de meseria pe care și-o vor alege trebuie să o facă cu pasiune.

A fost o săptămâna interesantă pentru elevii participanți, pentru că feedback-ul pe care ni l-au dat a fost unul pozitiv. Aceștia ne-au lăsat bilețele în care au spus că au învățat lucruri benefice pentru ei, că se cunosc pe sine mult mai bine și că și-ar fi dorit să dureze chiar mai mult, o săptămâna fiind prea puțin. Noi cu atât mai mult ne declarăm mulțumiți pentru că satisfacția muncii vine prin ei și i-am răsplătit și cu diplome de participare” a declarant Mariana Pădureanu prof drd în cadrul C.J.R.A.E. Dolj

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *