Analiză STRATFOR despre rezultatul alegerilor parlamentare – România rămâne deocamdată deplin angajată față de UE și NATO

STRATFOR – site specializat în analize geopolitice – face o analiză a impactului rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică (documentul în limba engleză poate fi lecturat – aici –)

Conform analiştilor de la STRATFOR, Partidul Social Democrat nu poate să obțină singur majoritatea parlamentară și probabil va forma cu ALDE o coaliție de guvernare. PSD va avea dificultăți la numirea primului ministru, pentru că liderul partidului, domnul Liviu Dragnea, nu are posibilitatea, din punct de vedere tehnic, să ocupe acest post, pentru că are o sentință cu suspendare pentru fraudă electorală. Totodată, există riscurile unui blocaj politic pentru că România este o republică semiprezidențială, primul ministru și președintele republicii împărţind între ei responsabilitatea guvernării ţării. Pe de o parte, Președintele Klaus Iohannis a avertizat că nu va accepta un premier cu probleme legale, însă Constituția României obligă președintele să aleagă un premier propus de partidul sau coaliția care deţine majoritatea în Parlament. Pe de altă parte, legislația României interzice ca persoanele care au condamnări penale să fie desemnate, numite în posturi guvernamentale.

În acest context, afirmă analiştii STATFOR, PSD și președintele Klaus Iohannis trebuie să ajungă la un compromis, altfel România se va scufunda într-o gravă criză politică.

Corupția rămâne principala preocupare pentru cetățenii români. STRATFOR explică procentul mic de participare la scrutinul de duminică – aproximativ 40% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot – prin o nemulțumire tot mai crescută față de politicieni, de corupției și de luptele interne între grupuri de influenţă care parazitează instituțiile publice din România. Conform analiştilor STRATFOR, lupta împotriva corupției și diminuarea cheltuielilor publice reprezintă cele mai stringente probleme pe care noul guvern trebuie să le rezolve.

Pe fondul unei nemulţumiri intense faţă de clasa politică, este foarte probabil că România nu va rămâne imună la valul de sentimente anti-sistem și la euroscepticismul care se extinde cu repeziciune în Uniunea Europeană.

Concluziile STRATFOR sunt totuși optimiste: România rămâne deocamdată deplin angajată față de UE și NATO; principalele partidele politice ale țării se tem de ofensiva în creștere a Rusiei în Europa de Est și sunt hotărâte să mențină și să dezvolte legăturile puternice de colaborare cu Statele Unite ale Americii; politica externă a României va fi mult mai dinamică, pe fondul incertitudinilor care caracterizează viitorul angajamentelor UE și NATO, astfel că România se va reorienta către vecinii ei pentru a-și consolida apărarea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *