Aspectul fizic ideal în percepția japonezilor. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( XVI )

               Articolul anterior a fost despre frumusețea la japonezi și notam, ca prim criteriu, greutatea. Greutatea este un lucru atât de important în cultura japoneză încât se pot scrie cărți întregi despre acest subiect, fără a putea fi epuizat.

               Este puțin probabil că japonezii ar putea considera o femeie frumoasă dacă ea nu este și (ceea ce românii ar numi) „slabă”, adică foarte suplă. Bărbații, de asemenea se supun aceluiași ideal de frumusețe și fac eforturi aproape la fel ca femeile ca să rămână „trași ca prin inel”. Mulți japonezi se întrețin fizic printr-o rutină zilnică la sală. Acolo ei își măsoară regulat grasimea din corp. Procedeul la ei este cunoscut sub numele de „taishibo”. În general, se consideră că atleții ar avea 10% grasime în corp, iar procentul normal de grasime ar fi în jur de 20%.

               Cum japonezii sunt rar satisfăcuți de un premiu inferior primului, la fel și cu grăsimea – 10% este perfecțiunea. Desigur, nefiind ușor de ajuns la așa performanță, un individ cu 15% grăsime în corp este considerat aproape perfect. Acel îndivid în România, însă, ar putea poza pentru o campanie anti-cancer.. În Japonia, dimpotrivă, show-uri TV au făcut celebrități din câțiva oameni supraponderali precum Matsuko Deluxe și Naomi Watanabe pentru a arăta senzaționalul și a stârni râsetele publicului.

               Bun, dar cum rămâne cu rikishi (luptătorii sumo)? Contrar aparențelor, acești luptători au, în medie, un IMC (indice de masă corporală) de 36.5 și 30% grasime, din care multă este subcutanată iar viscerală aproape deloc. Studii de specialitate arată ca aceștia au o masă de peste 30kg lipsită de grăsime, comparativ cu oameni neantrenați, dar de aceeași înălțime și greutate. Rikishi sunt suspendați dacă procentul de grăsime din corpul lor depășește 38%. Un model de urmat este Daishōchi Kenta, care la 159 de kg avea 11% grăsime.

               Pentru a sublinia importanța siluetei pentru japonezi, îl avem exemplu pe cel de-al 65-lea yokozuna din istorie, Takanohana Kōji, înainte și după cariera de luptător (vezi poza de mai sus). Eforturile uriașe pe care japonezii le investesc în dietă, pe tot parcursul vieții, sunt legate motivațional de sănătate, aspect și respect.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *