Bazarul Craiovei își așteaptă vitraliile

Primarul municipiului Craiova susține că proiectul centrului istoric al Băniei va fi finalizat abia după ce va fi reabilitat și bazarul din zona veche a orașului. Pentru acest proiect au fost aprobate deja fondurile, urmând ca în scurt timp lucrările de reabilitare să fie finalizate.

“Mai avem de lucrat în centrul vechi, trebuie să finalizăm bazarul la care se lucrează. În bazar, de exemplu, s-a schimbat pavimentul, am luat legătura cu proprietarii din zonă să își văruiască și ei fațadele și se lucrează la acoperiș, panourile vor fi un fel de vitralii cu imagini care se găsesc în interiorul Primăriei Municipiului Craiova și vrem să facem și un concurs de soluții acolo, împreună cu Uniunea Arhitecților pentru că mai este o zonă care ar putea fi o mică piațetă, dar foarte mică, zece metri pătrați, dar unde s-ar preta o fântâniță sau ceva de genul acesta și ar trebui să vină specialiști care să se ocupe de acest lucru. De altfel, Casa de Cultură <<Traian Demetrescu>> a avut ideea să lanseze acest concurs de soluții împreună cu Uniunea Arhitecților și, de asemenea, același lucru l-a cerut și pentru Piațeta Sf. Ilie”, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

Anul trecut, municipalitatea craioveană se aștepta să primească de la Uniunea Arhitecților rezultatul unui concurs de soluții pentru reabilitarea Piațetei Sf. Ilie. Numai că proiectul nu a fost donat de arhitecți către municipalitate. “S-a mai făcut un concurs de soluții pentru Piațeta Sf. Ilie. Din păcate nu a putut să fie aplicat la vremea respectivă pentru că ar fi necesitat costuri în plus față de ceea ce prognozasem noi, un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic.
Noi am crezut că le primim de la Uniunea Arhitecților în mod gratuit, nu s-a întâmplat acest lucru. Acolo am amenajat cu gazon. Până la urmă nu știu dacă a fost o idee foarte rea pentru că în centrul istoric este nevoie de cât mai multe spații verzi dar acolo este vorba doar de niște corecții făcute pe mormântul respectiv și pe calcan, deci nu este vorba de investiții în infrastructură sau alte lucruri de genul acesta”, a mai precizat Lia Olguța Vasilescu.
Edilul a vorbit încă din 2015 de extinderea proiectului reabilitării centrului istoric al Băniei și pe strada Unirii la îndemnul unor arhitecți veniți în Bănie în vizită. “Am avut o discuție cu mai mulți arhitecți care erau foarte impresionați de cum arată orașul, au venit arhitecți din Timișoara, București și au spus că centrul vechi va fi cel mai frumos din România pentru că nu s-a reabilitat doar partea de infrastructură pe fondurile europene dar și fațadele ceea ce este un lucru extraordinar și ne-au indicat, lucru care îl vom face desigur, ca să continuăm extinderea acestui proiect de centru vechi cu toată zona de case care sunt în jurul străzii Unirii, unde sunt foarte multe clădiri monument.
Aceste străzi nu vor deveni pietonale dar vor fi asfaltate și trotuarele placate cu granit, vor beneficia de mai multe locuri de parcare în zona respectivă și urmează să intrăm iarăși în zona de la Piața Veche unde sunt foarte multe chioșcuri insalubre și ne gândim și acolo să facem un proiect european care să extindă centrul vechi. Deși este cel mai mare din România, noi considerăm că nu se termină aici clădirile monument ci este cel puțin un kilometru pătrat, spațiu ce poate fi amenajat și să ne extindem ușor către zona de periferie”, a declarat, în luna martie 2015, pentru Lupa, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
Sursa: Lupamea.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *