BCE a redus dobânzile și a majorat achizițiile lunare de obligațiuni

Reducerea dobânzii de bază a luat prin surprindere piețele financiare, având în vedre că este vorba de un nou minim istoric. Începând luna septembrie 2014 și până în prezent, dobânda de bază practicată de BCE a staționat la nivelul minim record de 0,05%.

Tot în ședința de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite, cu 10 puncte de bază până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală, cu cinci puncte de bază până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

Imediat după acest anunț, moneda euro s-a depreciat cu un procent în raport cu dolarul iar Bursa de la Paris a înregistrat un avans de peste 3%.
Atenția analiștilor se va îndrepta spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *