Brexit: UE susține că negocierile cu Londra „progresează”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, „a discutat la telefon cu premierul irlandez, Leo Varadkar, apoi cu (omologul său britanic) Theresa May. Facem progrese, dar încă nu am ajuns la capăt. Discuțiile vor continua toată noaptea”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

„Posibilă întâlnire (vineri) dimineață devreme, urmată de un briefing de presă”, a adăugat, referindu-se la o întrevedere cu Theresa May, la Bruxelles.

Bruxellesul și Londra speră să încheie până la sfârșitul săptămânii un acord asupra principalelor modalități ale divorțului, pentru a trece la a doua fază de negocieri consacrate viitoare relații bilaterale.

Anterior, președintele Consiliului European, Donald Tusk, anunțase că va face o declarație de presă despre stadiul negocierilor asupra Brexit-ului vineri la orele 07.50 (06.50 GMT), la Bruxelles.

„Cu mai puțin de o săptămână înainte de Consiliul (summitul) UE, Donald Tusk va prezenta situația la zi privind Brexit-ul în acest context, indiferent cum va fi el (vineri) dimineață”, a explicat o sursă europeană.

La Londra, Downing Street a refuzat deocamdată orice comentariu.

UE și Marea Britanie au eșuat luni, după un dineu între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Theresa May, în a încheia un acord asupra modalităților de separare, împiedicându-se de dosarul privind viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

Această problemă este una dintre cele trei priorități ale primei faze a negocierilor asupra Brexit-ului, alături de reglementarea financiară și de drepturile cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie.

Europenii cer „progrese suficiente” pe cele trei fronturi, pentru a accepta să demareze o a doua fază a negocierilor, care să includă negocierile comerciale cerute cu insistență de Londra.

Theresa May a afirmat miercuri că Londra și Bruxellesul sunt „pe cale” să treacă la o a doua fază a negocierilor.

Obiectivul europenilor este de a încheia rapid acest acord pentru a fi adoptat în cursul summitului UE prevăzut la 15 decembrie la Bruxelles.

„Discutăm în continuare cu Londra (…) Până acum, nu avem ‘fum alb'”, a afirmat la orele prânzului purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

„Suntem gata să o primim pe Theresa May în orice moment, atunci când ei (britanicii) vor fi gata”, a adăugat el.

Dificultățile întâmpinate în negocieri au determinat-o pe premierul scoțian, Nicola Sturgeon, să acuze joi guvernul britanic de „incompetență” în dosarul Brexit-ului. Ea este de părere că aceste dificultăți sunt tot atâtea dovezi suplimentare despre necesitatea proclamării independenței Scoției.

Sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *