Bunele maniere ale japonezilor. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XX)

Manierele japonezilor sunt cunoscute în toată lumea. Unii îi admiră, alții îi ridiculizează, dar aceștia nu se schimbă. Anume aspecte legate de comportamentul japonezilor sunt însă rar evidențiate ca „maniere”, deși nu sunt altceva. Percepția străinilor despre maniere este atât de diferită de cea a japonezilor încât aunproape că nici nu pot concepe unele idei de „bună purtare” deja cimentate în societatea japoneză.

Cele câteva exemple aleatorii ce urmează invită cititorul să rezerve un moment pentru a pune în contrast cu manierele oamenilor din alte țări pe care le cunoaște.

  1. În trafic, manierele precedă regulile de circulație. Șoferii manierați dau prioritate cu o răbdare ce irită minoritățile nemanierate și șoferii străini.
  2. Când, mergând pe stradă, un japonez manierat întrece la pas un alt om, face o discretă plecăciune pentru a îi fi scuzată graba.
  3. În supra-aglomeratele stații de tren din Japonia, călătorii stau retrași pe partea stângă a scărilor rulante pentru a permite călătorilor care se grăbesc să alerge pe partea dreaptă.
  4. Când un client cumpără de la un magazin un cadou pentru altcineva, îl informează pe vânzător, iar acesta, va pune negreșit în plasă alături de cadou o altă plasă, pentru că nu este frumos să oferi un cadou într-o pungă șifonată.
  5. Restul la bani nu se dă oricum ci, cu voce tare, casierul atenționează clientul să ia seama și, numai după ce ochii acestuia sunt pe ce trebuie, numără cu voce tare banii. În acel moment casierul predă clientului responsabilitatea banilor săi. Amintim, bacșișul este cea mai mare insultă.
  6. Documentele, cardurile bancare sau de fidelitate, cartea de vizită, bonul fiscal, banii și alte efecte de importanță, se transmit cu ambele mâini de la o persoană la alta, din respect pentru valoarea lor.
  7. Pentru întârziere nu se produc scuze, nu doar pentru că este nepoliticos, ci și pentru că este în zadar.
  8. Cuplurile rar se îmbrățișează și niciodată nu se sărută în public.
  9. La cumpărături, la autobuz, la tren, oriunde este de așteptat, oamenii se așează unul în spatele altuia își așteaptă rândul.
  10. Mulți tineri străini vizitează Japonia pentru că este o țară unde poți să te îmbraci/dezbraci oricum (cosplay, lolita, ganguro) și să te distrezi cum îți place. Este adevărat, dar sunt în eroare crezând că se vor putea face observați astfel. Cei care nu doresc să fie ca ceilalți, cei care forțează atenția celorlalți asupra lor, vor fi total ignorați în această țară. Japonezii nu se uită la alți oameni pe stradă, și nicidecum nu comentează la adresa unui necunoscut, iar daca vreunul îndrăznește să atingă indecent pe cineva, se strigă „chikan” și va fi reacție. În imagine vedem un poster din tren, ce are rolul de a aminti subtil oamenilor că nu este plăcut să fi sub privirile altor oameni: „Este dureros să fi prins între uși când se închid. Chiar și mai tare când ochii altora se uită la tine.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *