Cafeaua și tensiunea arterială: cafeaua crește tensiunea sau o scade?

Cofeina atrage o mulțime de controverse, existând păreri diferite cu privire la efectul pe care îl are aceasta asupra tensiunii. Concluzia mai multor studii este însă că aceasta cauzează, de obicei, o creștere mare, însă de scurtă durată, a tensiunii arteriale, chiar și în cazul persoanelor care nu suferă de hipertensiune.

Potrivit mayoclinic.org, nu s-a determinat încă motivul acestei creșteri bruște a tensiunii. Unii cercetători sunt de părere că alcaloidul numit cofeină blochează hormonul care ajută la lărgirea arterelor, în timp ce alții sunt de părere că alcaloidul provoacă glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, lucru care cauzează creșterea tensiunii arteriale.

Unii oameni care consumă regulat băuturi ce conțin cofeină au, în medie, tensiunea mai mare decât cei care le consumă rar sau deloc. Alții, din cei care consumă regulat astfel de băuturi, dezvoltă o toleranță la cofeină. Drept rezultat, cofeina nu influențează pe termen lung tensiunea arterială. S-a ajuns însă la concluzia că efectele cofeinei sunt mai puternice în cazul bărbaților cu o vârstă mai mare de 70 de ani sau în cazul celor care suferă de obezitate.

Efectele negative ale cafelei: ce se întâmplă cu tensiunea arterială

Potrivit unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii științifice anuale a Societății Americane de Hipertensiune (American Society of Hypertension) în New York în 2002, oamenii de știință spun că este prima dată când cofeina a fost pusă în legătură cu rigiditatea arterelor. În cadrul acestei cercetări s-a demonstrat că băutura consumată de mulți dintre noi, cafeaua, precum și alte băuturi sau alimente care conțin cofeină, cresc rigiditatea arterelor mari în cazul oamenilor care suferă de hipertensiune, potrivit autorului Charalambos Vlachopoulos, doctor în departamentul de cardiologie al Athens Medical School, din Grecia.

Vlachopoulos și colegii săi au testat efectele cafelei asupra arterelor mari la 10 persoane tratate de hipertensiune, cu o medie a vârstei de 62 de ani. În unele zile, participanții au luat câte o pastilă cu un conținut de 250 de miligrame de cofeină, echivalentul a două-trei cești de cafea, în timp ce în altele au luat un medicament placebo (fără acțiune).

La o jumătate de oră după administrarea pastilei conținând cofeină s-a observat o creștere bruscă a rigidității arterelor și, prin urmare, a tensiunii. Efectul a persistat timp de 60 de minute, rămânând semnificativ până la trei ore de la administrare. Tensiunea sistolică a crescut cu până la 0,11 mmHg, iar tensiunea diastolică cu până la 8 mmHg.

Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina cum reușește cafeaua să influențeze tensiunea arterială, precum și pentru a determina care sunt persoanele pentru care consumul de cafea ar putea avea riscuri majore.

Beneficiile cafelei: când efectele cofeinei asupra tensiunii sunt pozitive

În cazul persoanelor care suferă de hipotensiune, care întâmpină des scăderi dramatice ale tensiunii ce vin „la pachet” cu senzația de leșin, moleșeală, amețeală, confuzie, greață, aritmii ș.a., consumul de cafea poate avea chiar efecte benefice, cel puțin pe termen scurt. Câteva guri de cafea sau o băutură pe bază de cofeină poate ajuta la creșterea tensiunii. Se încurajează totuși un consult la medicul de specialitate care va indica și personaliza dieta ce trebuie urmată în funcție de starea dvs. de sănătate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *