Cât de periculoase sunt băuturile energizante?

          În urmă cu trei ani, Anais Fournier, o tânără din Los Angeles, înceta din viață la scurt timp după consumul a două doze de băuturi energizante. Găsită de părinți, fata a fost dusă de urgență la spital, dar toate demersurile medicilor s-au dovedit inutile. Vinovată pentru tragedie a fost, conform părinților, combinația fatală dintre băutura energizantă și afecțiunea cardiacă congenitală de care tânăra nu știa nimic. Ce conțin, de fapt, aceste băuturi? Cât de periculoase sunt ele pentru persoanele sănătoase?

Motivul pentru care băuturile energizante sunt consumate la scară largă este reprezentat nu atât de gustul lor specific, cât de efectele lor asupra organismului: senzația de bine pe care o oferă, creșterea pe termen scurt a puterii de concentrare, potențarea funcției cognitive, alungarea senzației de oboseală. Având în vedere că nu vorbim despre un efect placebo, ci despre o influență reală asupra proceselor biologice, este esențial să analizăm componentele acestor bături.

Ce conțin băuturile energizante?

  1. Cofeina

Toate energizantele conțin o cantitate semnificativă de cofeină/cafeină, o substanță
naturală produsă de plante, extrasă, de obicei, din boabele de cafea, cu o aromă specifică și un gust amărui. O întâlnim nu doar în cafea, cola sau ceai negru, ci și în ciocolată (o tabletă de ciocolată amăruie, naturală, conține echivalentul de cofeină al unei cești medii de cafea la ibric) și în băuturile energizante. În cantități mici, cofeine acționează ca un stimulator cardiac și neuropsihic, sporind performanța, viteza de reacție, atenția. În cantități mari, cofeina generează anxietate, distonii neuro-vegetative (transpirația palmelor, tremurături), deshidratare, amețeli, tahicardie, atacuri de panică, putându-se ajunge inclusiv la moarte subită, dacă există o afecțiune de fond sau dacă doza de cofeină este imensă.

  1. Taurina

Taurina este un alt ingredient important al băuturilor energizante. Taurina a fost utilizată de soldații și piloții japonezi în cel de-al doilea război mondial pentru a rămâne treji și vigilenți pe timpul nopții. Este o substanță endogenă (este produsă în mod natural de organismul uman), dar poate fi administrată și pe cale exogenă, având un rol semnificativ în susținerea funcțiilor neuropsihice și cardiovasculare. Ea este folosită nu numai în băuturile energizante, ci și în multe medicamente concepute pentru susținerea sistemului cardio-vascular la vârstnici. Taurina este folosită în băuturile energizante pentru capacitatea acestei substanțe de a ameliora efectele negative ale cofeinei (amețeala, starea de agitație, tahicardia etc).

Pe lângă aceste substanțe, băuturile energizante mai pot conține arome, coloranți, conservanți, diverse vitamine, minerale etc.

Care sunt efectele negative ale acestor băuturi?

  • atât cofeina, cât și taurina, pot da dependență, dacă sunt consumate frecvent;
  • în cazul copiilor, crește riscul de deces, cofeina putând provoca mult mai rapid un infarct miocardic acut decât în cazul adulților;
  • crește riscul de insuficiență cardio-respiratorie și infarct miocardic acut la adulții care consmă băuturi energizante înainte de un efort fizic suprasolicitant;
  • combinate cu băuturile alcoolice, băuturile energizante determină dureri de cap, vomă, amețeală, comă,

După cum se poate observa, consumate în cantități moderate, cu o frecvență redusă, în condiții de sănătate deplină, băuturile energizante nu reprezintă un pericol real pentru sănătate, ci pot fi de un real folos în susținerea eforturilor intelectuale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *