Ce inseamna, concret, decizia CEDO privind inchisorile pentru Romania

Decizia pilot pronuntata de CEDO in privinta Romaniei este cea mai blanda varianta la care ne puteam astepta si ea desfiinteaza cu totul afirmatiile cum ca, fara o gratiere rapida si masiva, Romania va fi amendata cu zeci de milioane de euro.

CEDO ne cere doar ca in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva a deciziei – ceea ce se va intampla peste trei luni din data de 25 aprilie, daca nici statul roman si nici reclamantii nu o vor ataca, deci, in total, peste 9 luni – statul roman sa identifice masurile necesare si sa le includa intr-un plan coerent cu un calendar precis de implementare.

Deci sub nicio forma, subliniaza specialistii consultati de Ziare.com, CEDO nu cere indeplinirea vreunei masuri concrete, ci intocmirea planului. Acesta trebuie realizat cu sprijinul, cooperarea si sub supravegherea Comitetului de Ministri si trebuie transmis CEDO

Curtea a constatat ca ne aflam in fata unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei sistemica, nu doar punctuala, motiv pentru care a si suspendat cauzele pe aceasta tema aflate pe rol.

Daca in aceste 9 luni Romania nu va fi in stare sa intocmeasca planul de masuri cu termene concrete, prima decizie va fi reluarea examinarii cauzelor.

Specialistii consultati de Ziare.com au precizat ca nu a existat in niciun moment riscul sa fim amedati de CEDO. De altfel, Curtea de la Strasbourg nu da amenzi, scopul ei fiind sa acorde o anumita satisfactie celor care au avut de suferit.

 

Sursa; ziare.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *