Ce înseamnă frumusețea pentru japonezi. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( XV )

               Frumusețea este, și în Japonia, o valoare precum adevărul și bunătatea. Desigur, însă, percepția asupra valorilor diferă de la o cultură la alta, de la o civilizație la alta etc.  În limba japoneză, cuvântul „kirei” s-ar traduce prin cuvântul „frumos (copac)/frumoasă (doamnă)” precum și „curat/curată”. De la acest simplu cuvânt se poate înțelege ce este frumusețea pentru japonezi. Frumusețea este așadar sinonimă cu curățenia, puritatea și candoarea.

               Criteriile japonezilor de frumusețe în privința femeilor sunt cât se poate de clare: greutatea normală, lipsa machiajului (sau discreție maximă), trup minion, piele deschisă la culoare, politețe, caracter rezervat și voce caldă. Bluze sau rochii cu decolteu sunt aproape inexistente pentru că decolteul este considerat la fel de vulgară ca expunerea posteriorului în public. Japonezele nu își vopsesc părul în culori nenaturale, nu își pun implaturi și nu suferă de obsesia epilării. Crainicele TV nu poartă machiaj și nu se îmbracă în culori stridente.

               Deși cuvântul „kirei” nu se folosește pentru a descrie un bărbat, frumusețea bărbaților este ghidată cam de aceleași criterii. Bărbații ideali sunt slabi, atletici, cu trăsături ale feței cât se poate de fine, aproape feminine. Japonezii consideră că nu este decent ca bărbații să poarte pantaloni scurți sau maiouri pe stradă. Lipsa părului de pe față sau piept și vocea joasă ii avantajează pe bărbați.

               Sensibilitatea japonezilor la mirosuri este foarte puternică, de aceea nici bărbații și nici nu folosesc parfum (excepții există, desigur). În Japonia este nepoliticos să miroși a ceva, indiferent a ce, mirosul fiind perceput ca o intruziune în simțurile altora. Tot parte din frumusețe face și tendința japonezilor de a se învălui în mister, de a nu vorbi despre ceea ce simt, sau de a ascunde ce gândesc.  Abilitatea lor de a împleti frumusețea cu enigmaticul și bizarul îi face pe japonezi unul din cel mai admirat popor din lume.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *