Ce nu știați despre yenul japonez. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( II )

Multă lume știe că banii japonezi se numesc yeni, însă puțini știu că yenul este paradisul monetar, deși este un fapt bine documentat. Cea  mai recentă dovadă a fost la Marele Cutremur din 2013 când, în ciuda dezastrului suferit de Japonia, yenul a reușit să rămână în creștere. Unul dintre factorii care alimentează controversele cu privire la acest statut al yenului este raportul datorii-PIB care pune Japonia în vârful clasamentului. Nivelul datoriei publice al Japoniei în anul 2016 era de 249.34% din PIB. Dacă din aceste statistici putem măcar suspecta că Japonia ar fi în recesiune, desigur devine dificil de găsit un motiv să strângem yeni. Cu toate acestea tot mai mulți cunoscători, afaceriști, brokeri din toată lumea, aleg yenul.

În România este relativ ușor sa schimbi leii, euro sau dolarii pe yeni, dar în Japonia nu. Schimbul de valută nu este o operațiune la fel de simplă ca în România, în primul rând pentru că au doar foarte puține case de schimb. Cel mai simplu este la aeroport. Transferurile de bani din Japonia în străinătate, de asemenea, presupune o mulțime de lucruri: că ai un cont la banca de unde faci transferul, că ai număr individual (adică ești cetățean sau rezident al Japoniei), că poți vorbi limba japoneză pentru că, în general, băncile japoneze nu au personal vorbitor de limbi străine etc.

Salariul mediu este de regulă grupat pe vârstă și sex. Bătrânii sunt mai bine plătiți decât tinerii, bărbații sunt mai bine plătiți decât femeile. De pildă, în anul 2016, salariul mediu al bărbațiloe în vârstă de 40 de ani era de 5.640.000 yeni (aproximativ 202.000 lei) pe an. Par bani mulți, dar japonezii de rând nu pot face prea multe cu ei. Conform statisticilor locale, în mai mult de jumătate din unitățile locuibile din Tokyo sunt domiciliați chiriași. Chiria medie în Tokyo în anul 2015 era de 2.936 yeni (aproximativ 105 lei) pe metru pătrat. Prețul unui prânz normal în Tokyo este 1.000 yeni (36 lei). Taxa de studii la o universitate publică este 535.800 yeni (aproximativ 19,200 lei) pe an.

Din bătrâni se spune că dacă ții mereu o bancnotă, pliată așa, yenii nu se termină.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *