Ce sărbătorim de Florii

Duminica Floriilor este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat triumfător în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulțime cu crenguțe de finic și măslin.

Din punct de vedere teologic, Floriile nu sunt, însă, un prilej de bucurie, ele premergând Patimilor Mântuitorului. Din acest motiv, Duminica Floriilor se mai numește și Duminica Patimilor, considerându-se ca fiind prima zi a Săptămânii Patimilor.

Astăzi, în jur de 1,5 milioane de români ce poartă nume de flori își sărbătoresc onomastica. Duminica Floriilor reprezintă a doua mare sărbătoare din Postul Mare, după Buna Vestire și este totodată a doua dezlegare la Pește. De Florii se sfințesc crenguțe de salcie, cu care creștinii își împodobesc icoanele, pentru a marca venirea primăverii, intrarea Domnului în Ierusalim și apropierea Învierii.

Tradițiile populare spun că întreaga casă trebuie astăzi împodobită cu salcie, pentru a avea belșug și spor tot restul anului, trebuie să consumăm pește și trebuie să avem flori la masă. Tot tradiția ne spune că așa cum va fi vremea azi, tot așa va fi și de Paști.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *