Cele mai noi povești de dragoste balcanice ajung la Craiova, la Divan Film Festival

Pentru al treilea an consecutiv, Divan Film Festival revine la Craiova, în perioada 18 – 20 august, cu cele mai noi filme balcanice, reunite anul acesta sub tema Balkan Love.

Comedii, drame, filme de dragoste, filme pentru copii, dar și o serie de scurtmetraje dintre cele mai premiate vor rula anul acesta la Inspire Cinema (din incinta Mercur Center) sau în Centrul Vechi al Craiovei. Intrarea la proiecții este gratuită, iar în cazul unor condiții meteo nefavorabile, proiecțiile din Centrul Vechi se vor muta la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic vineri, 18 august, este “Bourek” (Grecia/Cipru/SUA, 2016), despre care organizatorii spun că este o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, „semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului”. În lungmetrajul regizorului Vladan Nikolic, bourek-ul e o specialitate culinară a cărei apartenență e disputată aprig de greci, turci, albanezi sau bulgari și, totodată, pretext pentru discuții care continuă până târziu în noapte, unind sau dezbinând cupluri, creând noi povești de dragoste sau punându-le capăt. Filmul va rula vineri, de la ora 21.30, în Centrul Vechi şi este disponibil şi pe internet.

Mahala Rai Banda, trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, va concerta înaintea filmului, de la ora 20.00, în Centrul Vechi al Craiovei.

Tot vineri, de la ora 11.30, la Cinema Inspire va fi proiectat un calup de scurmetraje balcanice în care se regăsește și Scris/ Nescris, filmul lui Adrian Silișteanu, premiat la festivalurile de la Tampere, Montpellier sau Trieste, care spune povestea  unei familii de romi ce riscă din cauza unei probleme de identitate să-și piardă fiica minoră, proaspătă mamă. Tot la Cinema Inspire, de la ora 18.00, va rula O nevastă bună/ A Good Wife (r. Mirjana Karanovic, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația 2016), o dramă tulburătoare despre natura înșelătoare a aparențelor care a fost nominalizat pentru Marele Premiu al Juriului la Sundance 2016 și câștigător al premiului Golden Arena la Pula Film Festival 2016.

Sâmbăta, de la ora 11.30, la Cinema Inspire, rulează Misterul dealurilor verzi/ The Mystery of Green Hill (r. Čejen Černić, Croația, 2017), un film pentru copii care prezintă aventura plină se suspans a lui Koko și a prietenilor săi, deciși să dea în vileag hoții ce sparg casele localnicilor atunci când văd că nimeni nu ia atitudine. De la ora 18.00 va fi proiectat There Where Atilla Passes…/ Là où Atilla passe … (r. Onur Karaman, Canada, 2016), „un coming of age sensibil și poetic, în care personajul principal își găsește perechea, își acceptă trecutul și se regăsește pe sine”.

În Centrul Vechi, de la ora 21.30, va rula A Stinking Fairytale/ Smrdljiva bajka (r. Miroslav Momcilovic, Serbia, Bulgaria, 2015), o poveste de dragoste ai cărei eroi sunt oameni ai străzii.

Ziua de duminică începe cu Trambulina / Trampolin (r. Katarina Zrinka Matijević, Croația, 2016), „un film pentru copii ce îi poate pune pe gânduri chiar și pe părinții lor”, Rulează de la ora 11.30 la Cinema Inspire.

De la ora 18.00, tot la Cinema Inspire, spectatorii vor putea viziona Piața America/ America Square (r. Yannis Sakaridis, Grecia, Marea Britanie, Germania, 2016), o dramă distinsă cu două premii la festivalul de la Thessaloniki în 2016.

Ultima proiecție din Craiova a Divan Film Festival va începe la ora 21.30, în Centrul Vechi: Lumina de apoi / Light Thereafter (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria, Belgia, 2017). „Pavel, un tânăr obsedat să devină artist, călătorește prin Europa, în căutarea inspirației și a idolului său: misteriosul pictor Arnaud. Este un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Rotterdam”, afirmă organizatorii.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21 – 26 august în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova,  Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *