Cheltuielile lunare ale unei familii au ajuns la 3.558 de lei

Dacă anul trecut cheltuielile populaţiei reprezentau 84% din veniturile totale, în acest an, acestea sunt mai mari, reprezentând 85,7% din venituri. Mai exact, cheltuielile totale medii lunare au fost, în trimestrul al doilea 2018, de 3.558 de lei pe gospodărie, o creştere de 27,2% (761 de lei), şi de 1.362 de lei pe persoană, majorarea fiind în acest caz de 28,2% (cheltuieli mai mari cu 300 de lei de persoană), potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul al doilea 2018, în termeni nominali, 4.151 de lei pe gospodărie, o creştere de 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (822 de lei), şi 1.589 de lei pe persoană, o majorare de 25,7% (325 de lei), mai reiese din datele transmise vineri de INS. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecărei persoane, venitul total mediu lunar a fost de 1.589 de lei, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.362 de lei/persoană.

Conform INS, din totalul veniturilor, veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.843 de lei lunar pe gospodărie, respectiv 1.471 de lei pe persoană, iar veniturile în natură au fost de 307 lei lunar pe gospodărie, respectiv 118 lei pe persoană. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, adică 67,5% din total, dar la formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, banii din prestaţii sociale (18,4%), cei din agricultură (2,2%), banii din activităţi neagricole independente (2,2%), din proprietate şi vânzări din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (7,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%).

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul al doilea 2018, în medie, de 3.558 de lei lunar pe gospodărie, o creştere de 27,2% (761 de lei), şi de 1.362 de lei pe persoană, o majorare de 28,2% (300 de lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

INS precizează că există diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Astfel, o persoană din mediul urban a obţinut venituri de 1.941,41 de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, o creştere de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar una din mediul rural de 1.178,92 de lei, o majorare de 21,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, în aceeaşi perioadă, o persoană din mediul urban a cheltuit 1.657,43 de lei, o creştere de 32,4%, în timp ce una din mediul rural a cheltuit 1.018,24 de lei, o majorare de 21%.

În ceea ce priveşte destinaţia banilor care se cheltuiesc în familie, conform clasificării standard, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al doilea, în medie, 35,2% din consumul gospodăriilor, pondere apropiată de cea de 35,8% din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În afară de consumul de produse alimentare, românii au mai cheltuit pe bunuri nealimentare, pe servicii şi transferuri către administraţie sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi pentru acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.), se arată în comunicatul INS.

În schimb, cheltuielile pentru investiţii, care includ cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,6%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *