Combaterea respirației urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halitoza,  așa cum este ea denumită medical, afectează una din patru persoane.

Bacteriile  din cavitatea bucală, tulburări intestinale sau un sistem digestiv slab funcțional, consumul de tutun și alcool sunt câteva dintre cauze. Există însă remedii pentru halitoză.

 

Cauze

 Consum de alcool. Acesta cauzează probleme digestive, care duc la respirația urât mirositoare. În plus, alcoolul usucă gura, care reduce producția de salivă.

Boli respiratorii. Este vorba despre afecțiuni precum bronșită sau sinuzită.

Stres. Acesta afectează sistemul digestiv. Practic, stresul este o cauză invizibilă, greu de determinat.

Igiena deficitară. Câteva sute de tipuri de microbi formează flora normală bucală. Mare parte dintre aceștia se hrănesc cu proteine rămase în gură. Descompunând proteinele, bacteriile secretă substanțe chimice care conțin sulf: hidrogen sulfurat și metil mercaptan. Acestea răspândesc un miros neplăcut, asemănător celui de putregai.

Placa bacteriană de pe limbă. Bacteriile care se hrănesc cu proteine din gură se aglomerează pe limbă, formând o placă bacteriană sub formă unui strat alb. Puterea halitozei este direct proporțională cu grosimea acestei pelicule de pe limbă.

Diabet. Respirația urât mirositoare poate fi semnul unor afecțiuni medicale grave, cum ar fi diabetul, ulcerul duodenal, hipoglicemia, refluxul gastro-esofagian, hepatită sau tulburări ale funcției renale și respiratorii.

Dieta. Alimentele sunt, de asemenea, o cauza potențială a halitozei. Atât persoanele vegetariene, cât și cele care consumă carne pot dezvolta halitoză în urma procesului digestiv. Saliva conține enzime care încep procesul de digestie încă din gură, iar tipul de alimente ingerate poate afecta chimia alimentelor încă de la acest nivel.

Diaree. Atunci când diareea este cauzată de paraziți intestinali, la nivelul gurii se poate instala mirosul neplăcut.

Probleme dentare. Cariile, afecțiuni ale gingiilor, în special abcese dentare, sunt adesea cauze ale respirației urât mirositoare.

 

Tratament

Igiena orală. Practicarea unei bune igiene orale este importantă pentru ameliorarea problemelor de respirație urât mirositoare. Trebuie efectuată pe trei paliere: dinți, gingii și limbă. Periajul și folosirea aței dentare ajută la eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene. Apa de gură are rolul de a anihila bacteriile dăunătoare. Trebuie căutată apa de gură care conține cât mai puțin alcool, întrucât acesta agravează problema.

Nutriția. Eliminarea anumitor tipuri de alimente, cum ar fi cele bogate în grăsimi, a zahărului, a condimentelor exotice și a produselor lactate pot ajuta la eliminarea halitozei. Usturoiul și ceapa sunt binecunoscute pentru mirosul neplăcut pe care îl provoacă. De asemenea, trebuie eliminate din dietă băuturile precum cafeaua și alcoolul. Ambele sunt foarte acide și favorizează dezvoltarea bacteriilor urât mirositoare.

Detoxifierea. Constipația poate fi cauză halitozei, astfel că buna funcționare a sistemului digestiv se poate constitui într-o soluționare a acestei probleme. Hidratarea ajută la tratarea constipației și la detoxifierea organismului.

 

Sursa: sfatul medicului.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *