Comisia Europeană propune noi cote obligatorii de refugiați si amenzi pentru statele care le refuză

Propunerile au fost avansate în cadrul inițiativei de revizuire a regulamentului de la Dublin, ce reglementează soluționarea cererilor de azil în Uniunea Europeană, iar acest mecanism vine suplimentar față de cel adoptat în luna septembrie și care prevede redistribuirea a 160.000 de migranți.

Astfel, fiecărei țări a Uniunii Europene i se va aloca un procent din totalul migranților extracomunitari veniți în UE, pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populația fiecărei țări, PIB-ul ei și numărul de refugiați deja primiți. Dacă numărul migranților veniți din afara UE depășește cu 50% cota de referință a unei țări anume, atunci se va activa automat mecanismul de redistribuire a migranților.

Comisia Europeană susține că astfel va fi promovată migrația legală și va fi descurajată migrația de masă de care profită în prezent traficanții. Sistemul de redistribuire a migranților poate fi corectat punctual pentru a se asigura protecția copiilor neînsoțiți și dreptul la reîntregirea familiilor.

Dacă un stat refuză să preia migranții care îi vor fi repartizați conform acestui sistem, atunci acel stat va trebui, conform acestei propuneri, să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant, bani ce ar urma să fie alocați statului unde în final rămâne refugiatul respins.

‘Nu există solidaritate a la Carte în această Uniune’, a spus în fața presei vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cel care a prezentat proiectul. ‘Există o cale de a arăta solidaritate în situația în care nu poți prelua refugiații care îți sunt alocați’, astfel a justificat el propunerea privind plata a 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Surse comunitare admit că această sumă este exagerată, dar menționează că ea a fost avansată pentru a ‘descuraja’ statele să se opună aplicării unui asemenea mecanism.

Dacă va fi adoptat, sistemul cotelor permanente va fi obligatoriu numai pentru 25 dintre cele 28 de state membre ale UE, întrucât Marea Britanie, Irlanda și Danemarca beneficiază, conform tratatelor europene, de o derogare de la aplicarea deciziilor din domeniul Justiție și Afaceri Interne. Totuși, ele vor putea să participe voluntar la acest mecanism de relocare.

Având în vedere că în prezent migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu și Africa se îndreaptă cu predilecție către statele cele mai dezvoltate ale blocului comunitar sau către cele care oferă ajutoarele sociale cele mai generoase, în propunerea de miercuri Comisia Europeană a cerut să fie sancționați acei migranți care nu depun cererea de azil de îndată ce au intrat în UE sau care, în timp ce această cerere le este examinată, pleacă înspre alte state. De asemenea, solicitanții de azil vor avea dreptul să primească ajutoare sociale numai în țara unde vor fi repartizați conform cotelor.

Pentru aplicarea acestor cote, actualul Birou European de Sprijin va fi reorganizat și va deveni Agenția Uniunii Europene pentru Azil. De asemenea, va fi îmbunătățit și sistemul Eurodac, în care sunt stocate amprentele digitale ale migranților, pentru a se facilita expulzarea celor care nu au dreptul să primească azil. Propunerile mai includ și măsuri pentru grăbirea examinării cererilor de azil.

Pentru a intra în vigoare, acest plan de revizuire a regulamentului de la Dublin trebuie validat de Parlamentul European și apoi de statele membre ale UE prin majoritate calificată.

Statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia) au anunțat deja că resping inițiativa Comisiei Europene.

Propunerea ‘este lipsită de sens, ea încalcă drepturile statelor membre ale UE’, a reacționat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, în timp ce șeful diplomației de la Varșovia, Witold Waszczykowski a afirmat glumind că inițiativa executivului comunitar ‘sună mai degrabă ca o păcăleală de 1 aprilie’.

La rândul său, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept ‘șantaj’ ideea Comisiei Europene de a sancționa cu amenzi statele care nu acceptă noile cote obligatorii de migranți. Această propunere este ‘inacceptabilă și neeuropeană’. Șeful diplomației ungare a avertizat că însuși ‘conceptul de cote este un eșec’, amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărțirea între statele UE a 160.000 de migranți, dintre care până în prezent au fost redistribuiți numai 1.441.

Ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, a apreciat că propunerea înaintată de Comisia Europeană ar trebui adoptată numai prin consensul statelor blocului comunitar, el deplângând faptul că executivul comunitar repune acum în discuție o inițiativă ce a mai fost evocată în ultimele luni — mai ales de cancelarul german Angela Merkel — fără ca ea să fi întrunit un sprijin substanțial. Comisia ‘nu ar fi trebuit să propună ceva ce ne divizează, care nu ajută la nimic’, a subliniat șeful diplomației cehe.

La dificultatea aplicării cotelor decise în septembrie a făcut referire și ministrul slovac de interne, Robert Kalinak. ‘În condițiile unor discuții atât de sensibile, se pune pe masă o propunere care ne întoarce cu nouă luni în urmă și care în anumite aspecte nu ține cont de realitate’, a subliniat oficialul slovac.

Anul trecut au ajuns în Europa peste un milion de migranți veniți din țările Africii, Orientului Mijlociu și Asiei. Unii sunt refugiați care au fugit de războaie, în timp ce alții vin în Europa motivați de dorința unui trai mai bun, aceștia din urmă fiind considerați migranți economici.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *