Consilierii locali din Craiova au adoptat o declaraţie pentru reunirea Basarabiei cu România

Consilierii locali din Craiova au adoptat, joi, la începutul şedinţei ordinare a Consiliului Local, o declaraţie cu valoare moral-simbolică pentru reunirea Basarabiei cu România.
„În 27 martie 2018 sărbătorim un secol de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al Sfatului Ţării. (…) Considerăm că noi, reprezentanţii comunităţii craiovene, oraş care a avut contribuţii atât de importante pentru parcursul istoric şi unionist al acestei ţări, nu putem în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri să nu ne afirmăm voinţa de reîntregire a neamului şi a României Mari”, se arată în textul declaraţiei adoptate de Consiliului Local Craiova.
Propunerea de adoptare a declaraţiei a fost făcută de reprezentanţii PNL care au venit cu declaraţia tipărită şi care le-au împărţit aleşilor locali şi banderole tricolore pe care le-au purta la mână. „Ne place să ne îmbrăcăm în ie, ne place să jucăm Hora Unirii, dar haideţi să dăm şi un semnal politic de aici, de la nivelul nostru cu tot ce putem noi să facem. Eu vă invit ca astăzi, dincolo de PSD, PNL, ALDE să fim colegi şi să milităm pentru unirea Basarabiei cu patria mamă”, a spus consilierul PNL Flavius Sirop.
Consilierul PSD Dumitru Otovescu a afirmat că de-a lungul timpului Craiova a fost o sursă de identitate istorică şi de mişcare unionistă, iar aleşii locali au suficiente motive pentru a împărtăşi această idee nu numai simbolic, ci şi raţional în contextul în care există cadru legal şi voinţă naţională pentru realizarea unui asemenea deziderat istoric.
„Evident că este un moment istoric la 100 de ani actul de naştere a României moderne, care a însemnat şi naşterea naţiunii române. Craiova a fost o sursă de identitate istorică şi de mişcare unionistă din secolul al XIX după Revoluţia de la 1848 şi nu mă îndoiesc că şi în zilele noastre. Împărtăşim aceleaşi sentimente şi aceleaşi deziderate de a fi împreună, cu atât mai mult cu cât mişcarea unionistă a devenit o radicală în Republica Moldova, iar România nu poate să rămână pasivă la un asemenea moment care este nu doar istoric, ci şi important pentru devenirea ţării noastre. Avem aceeaşi origine, avem aceeaşi apartenenţă etnică, avem o comunitate de gândire şi cultură, avem suficiente motive ca să împărtăşim această idee nu numai simbolic, ci şi raţional să o susţinem în contextul în care există cadru legal şi voinţă naţională pentru realizarea unui asemenea deziderat istoric. Prin urmare, cred că şi Consiliul Local şi locuitorii Craiovei împărtăşesc acest sentiment şi aceste obiectiv care este important pentru construcţia nu numai a României, ci şi a UE”, a spus prof.univ.dr. Dumitru Otovescu.
Documentul a fost citit de primarul Craiovei, Mihai Genoiu, care l-a şi semnat alături de toţi consilierii locali prezenţi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *