Cula din Brabova, care stă să se prăbuşeacă, va fi consolidată printr-o proiect european de 500.000 euro.

Cula din comuna doljeană Brabova, care se află în stare avansată de degradare, va fi consolidate în umătorii trei ani cu circa 500.000 de euro. Banii vor proveni prin intermediul unui proiect European finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) care a fost semnat joi, 3 august, de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, Agenţiei de Dezvoltare Regionale Sud-Vest “Oltenia” şi Primăriei Brabova.

“De-a lungul timpului foarte mulți oameni de cultură au tras semnale de alarmă în legătură cu degradarea culelor, pentru că în județul Dolj nu mai erau decât două astfel de construcții civile, respectiv la Brabova și la Cernătești. Aceste construcții sunt specifice balcanilor, în special Serbia, Albania, Muntenegru și în partea de nord a Dunării, zona de Oltenia și Muntenia. Dar, în mod special în Oltenia sunt construcții de genul acesta tip turn de apărare, de observare, de retragere. Azi a fost semnat contractul de finanțare a proiectului, de mai bine de jumătate de milion de euro. Cula de la Brabova este într-o stare avansată de degradare, e gata să se prăbușească. E o clădire care datează din jurul anilor 1800 și în Dolj mai există doar încă una la Cernătești, pe care o s-o reabilităm”, a spus Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Acesta a mai afirmat că pentru proiectul de consolidare a culei de la Cernăteşti s-au alocat fonduri și pentru o porțiune de 5 km de drum.

Directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat că pe POR s-au semnat foarte multe contracte de finanțare la nivelul regiunii Sud-Vest. “S-au depus 472 de proiecte, în valoare de 371 milioane euro. Am reușit să semnăm 122 de contracte, în valoare de 152, 5 milioane euro. În Dolj s-au semnat 50 de contracte de finanțare, în valoare de 51 de milioane de euro, dintre care suma cea mai mare a fost semnată cu Consiliul Județean Dolj. De asemenea, am mai semnat cu Consiliul Local Băilești pentru Parcul Balasan și 46 de contracte pentru micro-întreprinderi, în valoare de 7 milioane de euro. Tot azi sosesc și alte 14 micro-întreprinderi cu care vom semna în continuare contracte”, a spus Bogheanu.

Culele, mici cetăți întâlnite între Dunăre, Carpați și dreapta Oltului, cu dimensiunile direct proporționale cu nevoile de apărare ale unei familii mai înstărite, reprezintă forma de locuință cea mai originală și mai pitorească din Oltenia. Aceste vestigii, cunoscute sau mai puțin cunoscute, monumente arheologice și de arhitectură sunt dovezi ale vechii noastre culturi prin care am câștigat un loc binemeritat în cultura universală.

Lipsa dovezilor materiale i-a împiedicat pe cercetători să precizeze momentul, ba chiar și perioada apariției culelor în Oltenia, iar profesorul de arheologie Teohari Antonescu de la Universitatea din Iași susținea în 1907 că această construcție este un produs național specific românesc, originile ei pierzându-se în negura timpurilor. Începând cu secolul al XVIII-lea, printre cei care construiesc cule se numără, din ce în ce mai mult, boierii mărunți de țară, ca urmare a faptului că tot mai mulți dintre marii boieri se stabilesc la București și Craiova, își lasă moșiile în seama arendașilor sau împuterniciților, sarcina menținerii vechilor forme de viață revenind micilor boieri de țară.

Cula Izvoranu-Geblescu a aparținut boierilor Izvoranu şi se presupune că a fost construită în perioada 1780-1790, apoi a fost vândută în anul 1841 familiei Geblescu, pe linie directă a rămas moștenitorilor lui Constantin Geblescu. În anul 1950 a intrat în patrimoniul statului, a ajuns într-o starea avansată de degradare pentru că, în acea perioadă, a fost folosită nu ca muzeu, ci pentru depozitarea produselor agricole.

Prioteasa a afirmat că parterul plus 2 nivele, avea rol de fortificație militară, dar unele zone erau folosite și ca spații de locuit, de aceea, când clădirea se va reabilita, va prezenta și obiceiurile și tradițiile din acea perioadă. “Vom avea mobilier, vom avea diverse obiecte de uz casnic, diorame, se vor putea vizualiza și digitaliza toate informațiile legate de trecutul și de istoria acestei clădiri. Distanța este de vreo 32 de km până la Brabova, deci se poate ajunge repede. Drumul a fost reparat pe exercițiul financiar 2007-2013, cu cca 40 milioane de euro. Accesul este foarte bun, sunt circa 100 de metri de la drumul județean la culă. Muzeul Olteniei va avea în grijă cele două cule și le va face vizitabile, vor fi amenajate în interior și se vor vizita ca muzee. Termenul de finalizare este de 46 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică de azi, 2 august 2017”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Virgil Pleșea, primarul comunei Brabova, a afirmat că a treia generaţie a familiei Geblescu care acum trăieşte în Monaco a câștigat pe Legea 10 mai multe terenuri arabile și păduri, dar clădirile, inclusiv sediul actual al Primăriei, care a aparținut acestor boieri, au rămas la autorităţile locale care le-au câştigat în instanță.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu“ are o valoare totală de 520.288,39 euro, din care 462.284,64 euro reprezintă asistența financiară nerambursabilă.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare. Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

Alex Călin

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *