Cum deosebești răceala de gripă?

Family Lying On Bed Blowing Their Nose

 În sezonul rece, incidența cazurilor de răceala și gripă crește substanțial. Ambele sunt boli respiratorii și au drept cauză scăderea imunității, expunerea la aer rece și contactul cu persoane bolnave, transmițătoare ale virusului respirator.

Chiar dacă simptomele răcelii și gripei sunt asemănătoare, cele două afecțiuni pot necesita tratamente diferite iar farmaciștii de la Sensiblu ne pot ajuta să descoperim diferența dintre răceală și gripă.

Popular, răceala este denumită orice afecțiune respiratorie care presupune tuse, strănut, nas înfundat și temperatură. Multe persoane tratează cu superficialitate simptomele, boala ajungând să se agraveze din acest motiv.

Asemănări și deosebiri între răceală și gripă

Simptomele răcelii și gripei sunt asemănătoare, însă în cazul gripei, ele sunt mai intense și se întind pe o durată mai mare.

Febra. În cazul răcelii apare destul de rar, în vreme ce în cazul gripei, aceasta este de obicei de peste 39`C.

Dureri de cap. Persoanele care suferă de gripă pot resimți dureri proeminente, în special în zona sinusurilor, deasupra nasului. Pacienții care au răcit nu vor acuza aproape niciodată dureri de cap.

Dureri musculare. Sunt resimțite puternic de către cei care au gripă, în vreme ce în răceală sunt ușoare.

Congestie nazală. Senzația de nas înfundat apare uneori în gripă, însă deseori în răceală.

Oboseala. Oboseala și starea de slăbiciune generală apar de obicei în gripă, dar sunt destul de ușoare în răceală.

Tuse. Chiar dacă obișnuim să considerăm tusea ca un simptom principal al răcelii, ea este ușoară în cazul acestei afecțiuni, în vreme ce la gripă, tusea se manifestă mult mai puternic.

Dureri în gât. Acestea pot fi prezente în gripă, dar sunt foarte frecvente în răceli.

Răceala afectează pacientul pe o durată mai scurtă, 3-4 zile, iar simptomele nu tind să îl imobilizeze la pat, în vreme ce gripa este mult mai agresivă și se întinde pe o durată mult mai lungă, peste o săptămână.

În cazul răcelii, simptomele apar la una sau două zile după ce a fost contractat virusul și se agravează treptat.

Debutează cu stări de oboseală, cu strănut și dureri de cap, apoi apar durerile de gât, nasul se înfunda, iar mucozitățile nazale devin tot mai consistente și își modifică culoarea până la verzui. Pielea devine palidă.

Gripa debutează brusc și violent. Temperatura trece de 39 de grade Celsius, este însoțită de stări de oboseală, de tuse și roșu în gât, de dureri puternice de cap și chiar de dureri de ochi.

Febra poate dura până la cinci zile. Tusea, în schimb, poate dura chiar și două luni, persistând și în lipsa celorlalte simptome.

Spre deosebire de răceală, durerile musculare sunt mult mai puternice, iar frisoanele sunt însoțite de dureri abdominale și ale oaselor. Gripa netratata sau tratată superficial poate genera complicații grave.

 

Sursa :sfatulmedicului.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *