Cum își petrec studenții sărbătorile de iarnă

Este luna decembrie, mai sunt câteva zile până la Crăciun și cei care nu au luat încă vacanță, deja se lasă purtați de spiritul sărbătorilor. Cu toții vream în această perioadă să avem mai mult timp liber pentru a  ne relaxa, pentru a ne vizita rudele și a ne întâlni cu prietenii sau pentru a face lucruri pentru care nu avem timp în restul anului. Am stat de vorbă cu câțiva studenți pentru a afla ce înseamnă pentru ei crăciunul, cum își amintesc că era această sărbătoare  în copilărie și cum o să și-l petreacă anul acesta.

Această vacanță este în principiu despre familie. Plănuiesc să îmi vizitez bunicii, să îmi revăd prieteni dragi, să ofer cadouri”

Ruxandra Belu este studentă în anul II la Facultatea de Litere. Este pasionată de călătorii și de poezie și își dorește o carieră în domeniul învățământului. Ea se declară fascinată de sărbătorile de iarnă și crede că acest entuziasm i-a fost insuflat de către tatăl ei  încă din copilărie, când îl ajuta să împodobească bradul și să împacheteze cadouri în timp ce ascultau colinde. Tânăra studentă ne îndemnă pe toți să incercăm să redevenim copii, măcar în această perioadă a sărbătorilor, să renunțăm la problemele cotidiene și să petrecem mai mult timp în familie.” Cred că mai mult ca niciodată în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să învățam să redevevenim copii, să uităm de toate problemele cotidiene și să ne bucurăm pur și simplu de momentele petrecute în sânul familiei. În rest nu cred că există o rețetă pentru un Crăciun reușit, atâta timp cât ești relaxat și îți dai frâu liber sentimentelor”

După mine, există două dimensiuni care definesc sărbătoarea Crăciunului: una tradițională, alta teologică.”

O altă viziune pe care ne-o împărtășește Cioca Vlad, student în anul al  II-lea la specializarea Sociologie, este aceea a unui Crăciun sacralizat în care cadourile și elemente de „recuzită” ortodoxă ocupă un loc secund și unde adevărata semnificație a sărbătorii este dată de nașterea Mântuitorului, simbol pentru întreaga noastră cultură iudeo-creștină. „După mine, există două dimensiuni care definesc sărbătoarea Crăciunului: una tradițională, alta teologică. Crăciunul inseamnă colinde, inseamnă cozonaci, inseamnă cadouri, inseamnă zăpadă… Dar adevărata semnificație a Crăciunului nu o putem identifica exclusiv în laitmotivele de mai sus. Crăciunul inseamnă Nașterea Domnului, inseamnă punctul zero al civilizației noastre occidentale, creștine. Înseamnă nașterea poporului român. Nu cred că știu mulți că faimosul „Leru-i ler” din colindele noastre tradiționale datează incă din perioada Retragerii Aureliene, când colindătorii vesteau retragerea trupelor romane”. În ceea ce privește petrecerea sărbătorilor în perioada copilăriei își amintește toată atmosfera pricinuită de pregătirile începute cu mult timp înainte de sărbători, obiceiurile specifice pe care le aștepta cu drag și faptul ca își dorea un brad cât mai mare pe care să îl împodobească singur. Rememorând toate aceste amintiri petrecute în casa bunicilor din orașul Dabuleni, unde a copilărit, declară că și anul acesta va urma același tipar și că în viitor nu se vede schimbându-și modul în care își petrece sărbătorile de iarnă.

Se spune<< Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți>> și cred că toți ar trebui să memoreze acest îndemn”

O altă studentă cu care am stat de vorbă este Mocofan Denisa. Ea urmează cursurile Facultății de Medicină. Îi plac plimbările în aer liber și dulciurile, iar majoritatea timpul și-l petrece pregătindu-se pentru a deveni un medic de succes. În această vacanță își dorește mai multă relaxare după un semestru dificil la facultate, să aibă posibilitatea de a-și gestiona timpul după bunul plac și să își încarce bateriile pentru sesiunea viitoare. Gândindu-se la copilărie își amintește cu drag perioada vacanței petrecută în familie și serbările organizate la școală: „Era o perioadă minunată, așteptam cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, vacanța începând odată cu organizarea serbărilor tematice la școală. Sincer, îmi amintesc cu drag prima serbare organizată la grădiniță. Crăciunul îl petreceam în familie, alături de toți cei dragi. Consider că cel mai plăcut mod de a-l petrece este păstrând tradițiile și în prezent”

Ea și-ar dorii să dăruim mai mult, să o facem dezinteresat și cu inima deschisă și să fim mai buni. De asemenea consideră că cea mai mare problemă a prezentului este pricinuită de lipsa iubirii. „Da, cred că în ultima perioadă lipsește iubirea. Se spune <<iubește-ți aproapele ca pe tine însuți>> și cred că toți ar trebui să memoreze acest îndemn, întrucât uneori încetăm să ne mai gândim la cei de lângă noi. Prin urmare, e momentul să facem o schimbare, să fim mai buni, să fim noi cea mai bună variantă a noastră”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *