Curiozități despre iarnă: ce dimensiuni avea cel mai mare fulg care a căzut vreodată.

1. Teama de zăpadă sau, mai degrabă, teama de a fi prins de zăpadă se numește chionofobie.

2. Ați fi surprinși, însă pe timpul iernii, Pământul se află la cea mai mică distanță față de Soare. Asta pentru că anotimpurile nu sunt determinate de distanța până la Soare.

3. Există o insectă în Noua Zeelandă care îngheață în momentul în care temperaturile scad și revine la normal după ce se încălzește, reluându-și activitatea.

4. Chiar și în ziua de astăzi, indienii Kwakiutl din Columbia Britanică își schimbă numele cu ale strămoșilor la fiecare început de iarnă. Ei cred că ritualul îi va proteja de spiritele morților care se întorc să-i bântuie în această perioadă a anului.

5. Zăpada e formată din numeroase cristale de gheață adunate la un loc, iar culoarea ei e dată de felul în care se dispersează lumina între aceste cristale. În realitate, ele sunt translucide, deși ochiul nostru le vede albe.

6. O singură furtună poate aduce 39 de tone de zăpadă.

7. 80% din apa de pe pământ se regăsește sub formă de gheață sau zăpada, iar ea reprezintă 12% din suprafața Terrei.

8. Cea mai scăzută temperatură de până acum a fost de -123 de grade Celsius și înregistrată în 1983, în Vostok Station din Antartica.

9. Toții fulgii de nea au șase fețe.

10. Primele Jocuri Olimpice de Iarnă s-au ținut la Chamonix, Franța, în 1924.

11. Cel mai mare fulg de zăpadă a căzut pe 28 ianuarie 1887 în Keogh, Montana și măsura 40 de cm în lățime și 20 de cm grosime.

12. Conform studiilor, numărul cuplurilor care se despart între sărbători și Valentine’s  Day decât în orice altă perioadă a anului. Principalele motive sunt că sezonul sărbătorilor e o perioadă stresantă și că nivelul de energie scade din cauza temperaturilor joase, iar oamenii tind să devină mai prost-dispuși.

13. Unele animale au capacitatea de a se adapta sezonului friguros, tranformându-și culoarea blănii în alb: vulpea arctită, iepurele arctic, hermina sau lerunca alpină.

14. Florile de prun simbolizează perseverență, speranță, puritate și frumusețe în China. Asta pentru că se află printre singurele planta care înfloresc și a căror aromă se simte pe timp de iarnă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *