Curiozități din capitala Japoniei. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( III )

În Tokio și în suburbiile sale locuiesc aproximativ 38 milioane de oameni. Recensămintele nu arată însă câți oameni în plus vin zilnic în Tokio la muncă după care se întorc la domiciliul lor, în alte prefecturi. Astfel, densitatea cunoscută de 2.631 oameni pe km2 nu e o reprezentare prea fidelă a realității din Tokio. De abia când cunoaștem paritatea puterii de cumpărare în acestă zonă devine limpede că astfel de estimări nu prea au rost. Probabil că în Tokio vin mai mulți oameni decât în oricare alt loc al lumii pentru că aici se înregistrează cel mai înalt PPC din lume, $1,5 trilioane.

Mașinile japoneze sunt foarte cunoscute și apreciate în toată lumea. În Tokyo, însă, japonezii nu prea au ce face cu mașinile și, de aceea, mulți nu au. Taxele sunt foarte scumpe, iar parcările și mai scumpe. Trenurile sunt și mai ieftine, și mai rapide. Rețelele de transport în comun au fost atât de bine gândite încât statul japonez nu doar că reușește să țină o metropolă ca Tokio fără ambuteiaje, dar strange și o mulțime de bani transportând o mulțime de muncitori, elevi, pensionari, turiști etc.

Stația Shinjuku a intrat în cartea recordurilor pentru cea mai lucrativă stație, deservind peste 3 milioane de oameni zilnic. Desigur, aglomerația din șosele s-a mutat în stațiile de tren, la orele de vârf fiind nevoie de un anume tip de angajați ai companiilor de căi ferate, numiți oshiya (împingători). Aceștia împing oamenii în tren pentru ca ușile trenurilor să se poată închidă.

Trenurile japoneze sunt foarte curate, nu se strică, nu întârzie, unele au vagoane numai pentru femei și copii. În afara orelor de vârf, călătoria cu trenul este o plăcere, mai ales pentru cei care își permit bilete la trenurile cu Green Car (clasa I) sau la Shinkansen, tren care ajunge la o viteză de 320 km pe oră. Se spune că turiștii care vor să viziteze Tokio trebuie să se rătăcească. Această hartă ar putea fi de ajutor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *