Declaraţiile Preşedintelui Klaus Iohannis şi primele tensiuni cu PSD, partidul câştigător al alegerilor parlamentare

Mâine, am prima rundă de consultări și vom vedea ce-și imaginează fiecare partid. Criteriile de integritate le-am enunțat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute și să nu avem discuții după. Și ele rămân în picioare”, a declarat astăzi, Preşedintele Republicii, în cadrul unei conferiţe de presă. „Eu nu am condiționat și nu am legat, atunci când am enunțat criteriile de integritate, de nicio lege. Dacă legea va rămâne sau nu depinde de Parlament, de Curtea Constituțională. Atunci când vom avea ceva vom discuta ceva”.

Din declarațiile făcute de Klaus Iohannis, reiese faptul că va refuza să desemneze în funcția de prim-minstru pe dl. Liviu Dragnea, liderul PSD, partidul care a câştigat alegerile parlamentare cu un scor istoric. Întrebat de jurnaliştii prezenţi dacă se teme de o suspendare în cazul în care va refuza nominalizarea PSD, Președintele Republicii a răspuns: „Nu mă tem de niciun demers politic legitim”. Klaus Iohannis a refuzat să ofere detalii despre viitoarea sa atitudine în chestiunea desemnării primului ministru sau a unei eventuale dizolvări a Parlamentului, urmată de alegeri anticipate şi a declarat: „Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem. (…) Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că, până la urmă, toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ și va lucra la formarea unui guvern”.

Preşedintele Republicii a dat de înţeles că nu are o opinie clară despre o posibilă rediscutare a proiectului politic „Dacian Cioloș Premier”, declinând responsabilitatea unei decizii finale către partidele poltice: „Asta o să-mi spună partidele probabil mâine”. Nu în ultimul rând, trebuie spus că Preşedintele a refuzat să comenteze rezultatele dezastruoase obţinute de PNL la alegerile parlamentare.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea  a anunțat că PSD refuză să meargă la consultările politice iniţiate de Preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu desemnarea prim-ministrului. Motivația acestui refuz este una tehnică, juridică. Liderul PSD a declarat că:

În invitație spune că suntem invitați la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituția României, care prevede că președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește premierul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol nu poate fi urmat decât prin emiterea unui decret, consultările se pot face doar în baza articolului 103. Chiar și-acolo spune foarte clar, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament despre care nu se poate vorbi decât după validarea Parlamentului”. 

Președintele Republicii poate organiza consultări cu partidele politice doar în temeiul articolului 103 din Constituţie, care prevede că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

***

Comentariul Redacției

Observăm că Președintele Republicii încearcă să împiedice cât mai mult cu putință numirea unui prim-ministru propus de PSD, partidul învingător, și aliații politici ai PSD din Parlament. Totodată, prin declaraţia de delimitare faţă de eşecul istoric al PNL în alegerile parlamentare, Klaus Iohannis dă un prim semnal de abandonare a PNL, partidul care l-a susţinut cu putere atât pentru obţinerea, cât şi în exercitarea funcţiei de Preşedinte. Traseul probabil al Preşedintelui Republicii este dificil de intuit, însă devin foarte mari riscurile ca prin atitudinea sa, Klaus Iohannis să declanşeze o gravă criză politică.

PSD se află, la rândul său, la primul moment dificil de după victoria în alegerile parlamentare. Conform legislaţiei în vigoare, liderul Liviu Dragnea nu are acces la nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru – condamnat în aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012 – situaţie care se poate însă schimba, dacă Avocatul Poporului va decide să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la posibile probleme de neconstituţionalitate pe care le-ar avea legea în discuţie. În cazul în care legea va fi declarată neconstituţională, Preşedintele Republicii va rămâne cu o singură „armă politică” împotriva desemnării lui Liviu Dragnea, anume apelul la dimensiunea morală a criteriilor de integritate, însă lipsit de suport juridic, fiind destul de probabil că va forţa situaţia, refuzând să-l numească pe liderul PSD în funcţia de prim-ministru. Ar putea urma fie dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, fie suspendarea Preşedintelui. Oricare va fi varianta, ţara va intra într-o gravă criză politică.

***

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *