Despre olimpiadele naționale, cu doamna prof. consilier drd. Mariana Pădureanu

Doamna Mariana Pădureanu este sociolog, profesor consilier la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj și doctorand al Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, specializarea Sociologie, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Dumitru Otovescu. În calitate de reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Dolj a însoțit elevii craioveni la faza națională a Olimpiadei de Științe Socio-Umane, unde elevul Răzvan Bunciu, cu care am discutat într-un interviu precedent, a obținut premiul I la disciplina Sociologie. Am avut bucuria să discutăm cu doamna profesor despre acest important eveniment, precum și despre sistemul olimpiadelor naționale în general. 

Rep. Care sunt disciplinele la care județul nostru a fost reprezentat la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane și ce rezultate au obținut elevii doljeni?

M.P. Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane este una reprezentativă pentru țara noastră. Anul acesta s-a desfășurat la Iași, oraș marcat de istorie în domeniul educației, al cercetării și al formării de entități cu rezonanță națională și nu numai.

Este vorba despre șase elevi craioveni care s-au calificat la etapă națională a Olimpiadei de Științe Socio-Umane. Aceștia s-au pregătit asiduu alături de profesorii de la clasă și, după ce au obținut rezultate remarcabile la etapă judeană, s-au calificat în lotul național.

Cei șase elevi sunt: Ungureanu Victor Gabriel, la disciplină Filosofie, de la Liceul de Arte “Marin Sorescu”, Bunciu Răzvan, la disciplină, Sociologie, de la Colegiul Național “Carol I”, Stănescu Raluca Gabriela, la disciplina Psihologie, de la Colegiul Național “Carol I”, Popescu Vieru Ariana, la disciplina Logică, argumentare și comunicare, de la Colegiul Național “Carol I”, precum și încă două eleve de la Școală Gimnaziala “Gheorghe Titeica” din Craiova, la disciplina Cultură Civică, Oana Maria Boboc și Bianca Maria Cocoșilă. Pe lângă aceștia, au mai fost încă două lucrări ale unor elevi de clasă a IV-a de la Școală Gimnaziala “Nicolae Bălcescu” la disciplina Educație Civică. Este vorba despre Sunica George Alin și Staicu Elena Maria.

Cum era și firesc, ne-am întors acasă de pe podium, astfel încât elevul Bunciu Răzvan, a obținut locul I la disciplina Sociologie, un elev foarte bine pregătit, cu o implicare emoțională desăvârșită, cu o minte sclipitoare și care sunt convinsă că se va remarcă și de acum înainte. Totodată, elevul, Victor Gabriel Ungureanu a obținut locul III la disciplină Filosofie, despre acest elev țin să menționez că este un veteran al olimpiadelor, ca și Răzvan de altfel, numai că el are o înclinație aparte către filosofie, e fascinat de univers și de ceea ce poate exista în mintea omului și, cu toate astea, spune că existența umană trebuie să fie mereu întru spirit și întru Dumnezeu. Ceilalți participanți au obținut rezultate remarcabile pe care și-au propus să și le îmbunătățească în anii viitori.

 Rep. Ați fost alături de elevi pe parcursul acestei perioade. Cum au decurs zilele olimpiadei?

M.P. Într-adevăr, în calitate de reprezentat al Inspectoratului Școlar Județean Dolj am participat alături de aceștia în perioada 2-5 aprilie 2018 la Olimpiadă Națională de Științe Socio-Umane ce s-a desfășurat, după cum bine știți, la Iași. O parte din ei nu erau la prima experiență de acest gen, ei făcând parte și în anii anteriori din lotul național al altor discipline. Copiii au fost foarte încântați, fiind înzestrați cu o inteligență aparte și cu o dorință de evoluție continuă. Au privit această experiență ca făcând parte din pașii determinanți ce îi vor ajuta să performeze în viață în tot ceea ce își propun. Pe lângă interacțiunea cu ceilalți participanți, au fost încântați să descopere orașul din punct de vedere cultural și educațional. Despre acești copii se poate spune că și-au ales deja drumul în viață. Ei știu că trebuie să exceleze, că vor să își ajute semenii, că munca lor trebuie să fie în folosul societății și al dezvoltării acesteia. Totodată sunt  mândri că își reprezintă școală și orașul la astfel de competiții și nu numai. Emoțiile au fost inerente, eu personal având emoții alături de ei, însă la nivelul acesta de pregătire nu pot fi decât constructive. Pregătirea mea profesională s-a pliat pe nevoile și necesitățile lor, eu personal fiind absolventă de Sociologie, licență și master, iar în prezent doctorand în cadrul Facultății de Științe Sociale – specializarea Sociologie, astfel încât i-am putut ajuta prin discuțiile pe care le-am purtat.

Rep. Suntem una dintre puținele țări în care Ministerul Educației Naționale continuă să organizeze olimpiade școlare pentru majoritatea disciplinelor, adresate elevilor cu aptitudini, înclinații și interese remarcabile. Care sunt punctele forte și punctele slabe ale sistemului olimpiadelor naționale?

M.P. Preocuparea pentru educație a existat dintotdeauna, deși se vehiculează tot felul de discuții pe această temă: că nu este suficient de susținut sistemul de învățământ din România, că rată analfabetismului a crescut, că nu mai sunt cadre didactice bine pregătite, că ne-au plecat specialiștii, și altele. Vreau să vă spun că acolo unde se vrea, se poate face performanță, și avem suficiente modele, numai că nu sunt suficient promovate. Într-o societate actuală în care senzație face tot ce este negativ, firesc că despre lucrurile bune se vorbește foarte puțin.

Ca și puncte forte, aș menționa: interacțiunea și legăturile pe care le stabilesc copiii între ei (sunt încântați când se revăd sau se recunosc că au mai participat și la alte olimpiade); evaluarea la care participă și determinarea nivelului de cunoștințe acumulate; evaluarea obiectivă a lucrărilor de către profesori foarte bine pregătiți în domeniu; posibilitatea de a intră la o facultate fără examen de admitere în specialitatea în care au obținut un premiu; creșterea stimei de sine și motivarea pentru reușită.

În ceea ce privește punctele, slabe aș menționa: insuficiența fondurilor. Fiecare județ desemnat să organizeze și să găzduiască o olimpiadă națională are alocate niște fonduri pentru acest lucru, depinde doar de cine le gestionează; necesitatea unor premii mult mai consistente, pentru că în prezent sunt niște sume derizorii. Uneori deplasarea se face din fonduri proprii.

 Rep. În ce măsură sunt recompensați elevii olimpici pentru performanțele obținute? 

 M.P. În primul rând, recompensa pentru ei este participarea la competiție. Faptul că ajung la nivelul acesta este cea mai mare recompensă pe care o primesc. În al doilea rând, ei sunt mereu dornici să fie evaluați, își determine nivelul de cunoștințe, iar, în al treilea rând, li se dau niște sume de bani, mult prea mici însă față de eforturile depuse.

Reporter: Vlad Ovidiu Cioacă

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *