DSP-urile şi asistenţa socială – mărţişor cu salarii de scandal

Preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”, Ringo Dămureanu, a explicat ce enormităţi se vor întâmpla în familia ocupaţională sănătate, începând din luna martie, modificări produse de tandemul Legea salarizării – Cod Fiscal.

Dămureanu consideră că actuala putere politică „a trecut ca un buldozer peste reprezentanţii cetăţenilor şi a hotărât să lucreze undeva, ascuns, un proiect aplicabil nouă, tuturor, doar prin prisma faptului că ei au puterea şi pot să ne facă nouă orice: să ne rupă dinţii, coastele ş.a.m.d”

 

„25 la sută, în tandem cu Codul Fiscal, a produs nişte lucruri teribile. Mă refer la familia ocupaţională sănătate. Am participat la o întâlnire cu ministrul Sorina Pintea, întâlnire care, din păcate, a fost întreruptă de un eveniment nedorit: colegul nostru, Valentin Crăciun, a făcut un ifarct.

 

„Forţa Legii” reia unilateral discuţiile cu ministrul sănătăţii

 

„Am stabilit cu ministrul Sănătăţii o nouă întâlnire, în care să reluăm doar cu „Forţa Legii” aceste discuţii pentru că pe noi ne interesează Direcţiile de Sănătate Publică şi tot ce înseamnă asistenţă socială la nivel de judeţe şi de primării. Or aici intrăm într-un alt domeniu şi anume sănătatea, unde statul vine şi spune „voi creşte salariile până la nivelul anului 2002.” Mii de euro pe lună… Am ridicat problema doamnei ministru: un doctor din SANEPID, chiar de ar fi să-i daţi acei bani, nu va mai avea sporuri din spital, nu va mai avea gărzi, nu va mai avea norma de hrană. Deci, oricum, rămâne mult în urmă. Dar haideţi să le excludem pe acestea, deşi hrana trebuie asigurată tuturor.”

 

Scăderi salariale, încă din ianuarie

 

„Am avut discuţii în mai multe localităţi din ţară cu Direcţiile de Sănătate Publică şi am primit aceste plângeri ale lor, care arată nişte discrepanţe. Sunt deja scăderi în ianuarie, faţă de decembrie, dar hăul cel mai mare urmează luna viitoare. În situaţia în care, unor colegi, care au atribuţii de funcţionari publici, doar că sunt numiţi în funcţii contractuale, ei vor avea salariu tripul faţă de ceilalţi medici ca funcţionari publici şi, oarecum dublu decât directorul executiv al DSP-ului, căruia deja i-a scăzut foarte mult.

Statul, ca şi politică prioritară, susţine că vrea să păstreze doctorii în ţară, ceea ce este un lucru bun. Chiar şi asistenţii medicali, pentru că ei sunt la patul bolnavului şi, pentru asta, ne pregătim să investim în sistem, să oferim şanse egale, să acordăm anumite salarii ş.a.m.d. Or, în această situaţie, chiar în sânul aceleiaşi instituţii vom avea un doctor, în funcţie de încadrare – public sau contractual, care va avea salariul triplu şi de două ori mai mare decât directorul instituţiei unde lucrează. „

 

Sindicatele, ţinute la poarta Parlamentului – legea, coaptă-n sediul PSD

 

„Aceste lucruri afectează partea conceptuală a acestei legislaţii, pentru că această revoluţie în salarizare s-a făcut de la un sediu e partid. Este prima oară în istorie. Adică noi, sindicatele, am stat cel mult pe la porţile Parlamentului, cu nişte mii de oameni în stradă. Dar nu s-a făcut o consultare adevărată, aşa cum eram obişnuiţi să lucrăm anterior.

Această lege creează tensiuni sociale majore. Peste două luni, după ce se vor vedea clar fluturaşii (de salarii – n.n.) şi cardurile cu salariul pe luna martie, mai ales în partea asta de sănătate şi asistenţă socială, nu ştiu ce va fi.”

 

Ringo Dămureanu, preşedintele „Forţa Legii”

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din DSP-uri si CAS-uri

 

Pentru Directiile de sanatate publica si pentru Casele de asigurari de sanatate, Forta Legii solicita modificarea Legii salarizarii, astfel incat toate institutiile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestui minister sa beneficieze de o majorare a salariului de baza de 15%, pentru complexitatea muncii, iar nivelul de salarizare prevazut de lege pentru unitatile clinice sa se aplice ºi personalului de specialitate din Directiile de sanatate publica si Casele de asigurari de sanatate, inclusiv functionarilor publici.

 

Ce solicita Forta Legii pentru personalul din Asistenta sociala

 

Pentru personalul de specialitate din unitatile de Asistenta sociala, centre cu sau fara personalitate juridica, solicitam completarea art. 38 alin. (3) lit. ”b” din Legea-cadru nr. 153/2017, astfel incat, incepand cu 1 martie 2018, nu doar salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici ºi de asistenti medicali din unitatile sanitare publice sa se majoreze la nivelul stabilit potrivit legii pentru anul 2022, ci aceeasi masura se se aplice si personalului care ocupa functiile de specialitate din unitatile de asistenta sociala/centre cu sau fara personalitate juridica, prevazute in aceeasi Anexa nr. II cap. I din legea-cadru.

 

De asemenea, vom solicita Guvernului sa modifice art. 8 din OUG nr. 90/2017, astfel incat munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale ºi in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, de salariatii din familia ocupationala ”Sanatate si asistenta sociala” in cadrul schimbului normal de lucru, sa fie platita cu spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite, conform art. 2 din Cap. II al Anexei II a Legii salarizarii, deoarece compensarea cu timp liber corespunzator, prevazuta de Ordonanta, nu este posibila in cadrul schimbului normal de lucru. (fragment din comunicatul „Forţa Legii” – www.fortalegii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *