Dumbravă: Curtea Constituțională dă lecții magistraților despre evaluarea probelor, ceea ce este nepermis

‘Noi ne confruntăm, din păcate, și cu alte probleme care afectează activitatea noastră, dincolo de lipsa de personal, de sedii necorespunzătoare, nu e cazul astăzi la Oradea, ne confruntăm cu situații care nu depind de noi. Și mă refer la eternele decizii ale Curții Constituționale. Este opinia mea, nu neapărat asumată în Consiliul Superior al Magistraturii, dar e o mare frământare în corpul magistraților astăzi cu referire la acea decizie dată săptămâna trecută de Curtea Constituțională’, a declarat, în conferință de presă, Horațius Dumbravă.

Membrul CSM a subliniat că pe fond trebuie să se respecte decizia Curții Constituționale, dar consideră că aceasta a forțat limitele Constituției.

‘Eu, personal, nu pot să nu remarc cum Curtea Constituțională a forțat limitele Constituției României, cum Curtea Constituțională dă lecții cum trebuie să fie judecată o cauză de către instanțele judecătorești. Ba, mai mult, un judecător al CC își permite să dea lecții instanțelor și judecătorilor cum ar trebui apreciate probele, când ar trebui probele, de ce ar fi trebuit apreciate probele, într-un fel sau altfel. Este nepermis ceea ce se întâmplă, eu sper ca în acest moment CC să-și realizeze dimensiunile sale constituționale și să lase instanțele judecătorești ca pe parcursul logic al Constituției să își creeze o practică judiciară unitară’, a subliniat Dumbravă.

El a mai afirmat că, în prezent, toate colectivele de judecători din penal, de la toate curțile de apel, discută ‘această mai mult decât discutabilă’ decizie a Curții Constituționale și, probabil, în urma acestor discuții se va ajunge la anumite concluzii ce vor fi aplicate în sălile de judecată.

Curtea Constituțională a României a precizat, în motivarea publicată pe 9 martie, că decizia privind supravegherea tehnică se va aplica dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, nu cauzelor definitiv soluționate până la data publicării sale.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *