TRANSPLANTUL ŞI MINISTERUL “INSANITĂŢII”

Există în contemporaneitatea imediată ctitori ai unor instituţii ştiinţifice care devin instituţii salvatoare de vieţi omeneşti. Aceşti autentici eroi ai neamului îşi consacră talentul şi vocaţia asumându-şi dificultăţile împlinirii  proiectelor într-o societate de multe ori inertă şi ingrată. Motivaţia asumării reprezintă conştientizarea misiunii sociale salvatoare, spiritul caritativ creştin, utilitatea certă pentru aproapele nostru, pentru comunitate şi naţiune, în ansamblu. Aceste valori sunt cu atât mai accentuate când este vorba de medicină.

O astfel de instituţie este Transplantul şi o astfel de şansă a avut societatea românească prin profesorul doctor Irinel Popescu. Aproape neverosimil, acest chirurg român, revine după un stagiu de specializare în SUA, în anii 90, la matricea formativă, Institutul Clinic Fundeni unde reuşeşte să creeze şi să operaţionalizeze un Centru de Transplant Hepatic. Reuşeşte până în prezent să efectueze sute de operaţii de transplant având că rezultat salvarea a sute de vieţi omeneşti. Relev, de asemenea, performanţele profesorului Irinel Popescu în cercetarea ştiinţifică   medicală, în dimensiunea clinică şi dimensiunea postmodernă, translațională, cu recunoaştere europeană şi internaţională aproape unică vis-a-vis de România. Este creator de şcoală de transplant hepatic şi de sistem de transplant cu echipe alternative.

Din păcate, realitatea noastră politică, marcată de disonanţe grave, ne livrează şi alt gen de personalităţi şi tipologii instituţionale. Mă refer punctual la Ministerul Sănătăţii şi Corpul de Control al acestuia, ataşate actualului ministeriat al dl. Vlad Voiculescu. Observăm cu stupoare că abordarea, în premieră în discursul şi acţiunea ministerială, a Centrelor de Transplant din România se face prin acuze şi alegații, controale inconsistente şi tendenţioase care evocă practicile bolşevice ale lui „Ion Te-Leagă”. Tonalitatea mesajelor ministeriale derivate este țâfnoasă, iar accentele dezinformative sunt chiar incivilităţi lansate în spaţiul public.

Ne simţim datori să reproducem în continuare Comunicatul Asociaţiei „LIVERTRANS”, cu menţiunea că această organizaţie este partea societăţii civile româneşti cu maximă legitimitate (alături de celelalte asociaţii ale transplantaţilor), care se poate pronunţa asupra moralităţii activităţii de transplant, pentru că grupează persoanele transplantate şi apară drepturile lor şi, în aceeaşi măsură, îşi exercită vocaţia şi acţiunea pro-donare.

Avem motive temeinice să credem că ministeriabilii au responsabilitatea profesională şi datoria etică de a se apleca asupra acestui mesaj făcând efortul de a-l înţelege pentru a-şi completa şi corecta perspectiva asupra Instituţiei Transplantului.

 

George Botescu

***

Comunicat de presă – 28 noiembrie 2016

Asociaţia Transplantaţilor de Ficat – LIVERTRANS – reacţie la declaraţiile ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Asociaţia Transplantaţilor de Ficat – LIVERTRANS  îşi  exprimă îngrijorarea faţă de declaraţiile domnului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, referitoare la „nereguli grave” descoperite de Corpul de Control al MS, la Agenţia Naţională de Transplant. Considerăm că afirmaţiile potrivit cărora  „pacienţii de pe listele de aşteptare pentru transplant nu beneficiază întotdeauna de şanse egale. Este posibil că un pacient să fie în vârful listei de aşteptare, să existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totuşi nu el să fie cel care intră în sala de operaţie” sunt de natură a descuraja donatotii de organe, după ce noi, asociaţiile pacienţilor transplantaţi, împreună cu medicii experţi în domeniul tansplantului, am făcut eforturi mari pentru a determina populaţia să conştientizeze importanța donării şi a operaţiei de transplant şi datorită generozităţii oamenilor au fost salvate sute de vieţi.

Considerăm, totodată, neîntemeiate afirmaţii privlnd existenţa „unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant”, atâta vreme cât există o Lege a Transplantului cu reguli foarte stricte, atât pentru medici cât şi pentru donatori şi pentru primitorii unui organ.

Ţinem să precizăm că pentru a se putea realiza transplantul, prioritar nu este locul pacientului pe lista de aşteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel încât organul transplantat să nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o listă de aşteptare să fie nevoit să aştepte mulţi ani până când apare un organ compatibil, la fel de bine cum un alt pacient poate avea norocul să apară un organ compatibil şi să se poată realiza transplantul după câteva luni de la înscrierea pe lista de aşteptare.

Nu ştim care sunt condiţiile identificate de Corpul de Control al MS pentru realizarea transplantului pulmonar şi urmărirea posttransplant a pacienţilor care ar beneficia de această procedură, dar putem afirma că  în cazul transplantului de ficat, despre care vorbim în deplină cunoştinţă de cauză, cei câteva sute de pacienţi care am beneficiat de un transplant de ficat putem afirmă fără teama de a greşi că au fost respectate absolut toate normele şi principiile legale, morale şi medicale şi că nimeni nu a fost nevoit să dea ceva personalului medical, după cum nici nu a fost favorizat pe principiul „vedetismului”, aşa cum s-a afirmat. Singurele lucruri care au contat au fost compatibilitatea şi eligibilitatea.

Este regretabil că domnul ministru al Sănătăţii a făcut afirmaţii generalizate care trezesc suspiciuni asupra întregului proces de transplant care se realizează în România şi care pot pune în pericol activitatea de transplant, cu consecinţe extrem de grave asupra pacienţilor a căror ultimă speranţă este să primească un organ salvator.  Dacă au fost descoperite nereguli punctuale, rugăm Ministerul Sănătăţii să le facă publice, dar să nu lase să planeze suspiciunile asupra tuturor centrelor şi a tuturor medicilor care realizează transplant în România, activitate pentru care România a fost apreciată în ultimii ani  de către Agenţia Europeană de Transplant, atât pentru numărul tot mai crescut de operaţii cât şi pentru calitatea acestor intervenţii, realizate cu succes (dovadă stau pacienţii, care trăiesc şi duc acum o viaţă normală).

Rugăm, de aceea, Ministerul Sănătăţii şi pe domnul ministru Vlad Voiculescu să revină cu clarificări referitoare la afirmaţiile făcute în ultima săptămâna, astfel încât potenţialii donatori să îşi poată recăpăta încrederea că pot dona!

Noi trăim datorită Programului de Transplant, a eforturilor echipelor medicale conduse de dnul Prof. dr. Irinel Popescu şi a generozităţii familiilor donatoare şi vom face tot ce este necesar ca speranţele pacienţilor care aşteaptă un organ salvator să nu fie spulberate!

Dr. Crina Ștefănescu, 

Președinte LIVERTRANS

4 Comments

 1. ROMANI ! AM AJUNS IN TARA NOASTRĂ , UNDE EXISTA DOCTORI SPECIALIZAȚI LA CEL MAI ÎNALT NIVEL , UNDE EXISTA SPITALE CARE AU CONDIȚII EXCEPȚIONALE SA EFECTUEZE CEA MAI GREA OPERAȚIE -TRANSPLANTUL DE ORGANE – SA MURIM CU ZILE FIIND PE LISTELE DE AȘTEPTARE , DATORITĂ UNUI MINISTRU IRESPONSABIL AL SĂNĂTĂȚII , CARE ÎȘI FACE AMBIȚII PERSONALE PE VIAȚA NOASTRĂ !
  VA ROG SA LUAM POZIȚIE ÎMPOTRIVA ACESTUI INDIVID CARE PRIN AFIRMAȚII MINCINOASE , PRIN DECIZII SI DISPOZIȚII OFICIALE SI NEOFICIALE , A OPRIT SPERANȚA LA SALVARE A CONCETĂȚENILOR NOȘTRI AFLAȚI INTR-O STARE GRAVĂ PE LISTELE DE AȘTEPTARE , OPRIND ACTIVITATEA DE TRANSPLANT IN ROMÂNIA !
  PRIN ACESTE ACȚIUNI CONDAMNA LA MOARTE MII DE ROMANI CARE AU AVUT SA NENOROCUL SA SE COMTAMINEZE CU VIRUȘI MORTALI IN SPITALELE ROMANEȘTI , SI CARE ACUM BOLNAVI IN ULTIMELE STADII SPERAU LA UN NOU ORGAN TRANSPLANTAT -RINICHI , FICAT ,INIMA ,PLĂMÂNI ,ETC SA ÎȘI
  CONTINUE VIAȚA!
  VA ROG SOLICITAȚI ALĂTURI DE NOI PACIENȚII CARE AM FOST SALVAȚI PRIN TRANSPLANT , PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, PRIM MINISTRULUI , ȘEFILOR DE PARTIDE , PARLAMENTULUI DNA-ULUI ETC . SA INTERVINĂ URGENT PENTRU DEBLOCAREA ACTIVITĂȚII DE TRANSPLANT IN ROMÂNIA !
  NU TREBUIE SA MAI MOARA ROMANI NEVINOVAȚI ! A FOST DE AJUNS GENOCIDUL DE LA ,, COLECTIV ” !

 2. Intifada impotriva istoriei si valorilor nationale nu are limite!Oare nu avem un barbat de stat ori un politician care sa apere patrimoniul viu al Romaniei actuale?Medicul si prof.Irinel Popescu a salvat mii de vieti omenesti si a redat linistea la tot atatea familii.La nivelul sau de competenta ar putea profesa oriunde in alta tara,dar a ramas aici pt. ca isi pretuieste semenii si,mai ales,pe cei aflati in suferinta.Oare cui foloseste terfelirea valorilor noastre autentice,de care avem nevoie imperioasa pt. salvarea celor suferinzi?

 3. Nu prea e corect cum se abordeaza problema, dar asa e in Romania si de asta s-a ajuns unde s-a ajuns si ne meritam pe deplin soarta. Ma refer ca , gata, cum ne sunt afectate-in cazul de fata, colatetal dammage-interesele, cum ne spalam pe maini ca Pillat din Pont de colegii nostri. Adica daca noi facem cu succes transplant, sa „nu generalizam”! Ceilalti cu transplantul lor de plamani, da-i draq, ca noi facem ce facem si facem bine. Datorita acestei dezbinari uriase reusesc altii, cu intrese sau fara sa ne calce in picioare.Dar cred ca toata lumea a fost candva la „inceput”. Iar la „inceput” a fost f.greu, nu ? Inteleg ca la Sfanta Maria e un pionierat, ar fi trebuit sustinut . La inceput toate transplantele au fost grevate de multe esecuri, si de rinichi, si de ficat…colegii de la Sfanta Maria trebuie (sau ar fi trebuit ) sustinuti pana in panzele albe de catre colegii lor de alte specialitati, si atunci ar fi vazut si acestia ca nu ar mai fi atat de usor de atacat. Dar asa, dezbinati, sunteti o prada usoara, iar restul sunt lamentari inutile. Parerea mea.

 4. Zău nu exista o ordine? Dar unii care stau după un rinichi de 10 ani și nimic și alții sunt „compatibili” după câteva luni? Cine va mai crede???????

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *