„Explozie“ de prețuri la apartamentele din Craiova.

Unele apartamente din Craiova s-au scumpit chiar și cu 20%, informează un specialist de pe piața imobiliară, fără justificări clare, economice, ale acestor creșteri spectaculoase de prețuri. În medie, la jumătatea anului, apartamentele se scumpiseră cu 15% față de primul semestru al anului trecut, ceea ce înseamnă că proprietarii au adăugat mii de euro în plus la prețul locuințelor tranzacționate. Iată de ce consideră specialiștii că au apărut asemenea anomalii.

Apartamentele din Craiova, în special cele vechi, s-au scumpit destul de mult anul acesta, cu mult peste creșterea de prețuri înregistrată la nivel național.

Scumpirea rapidă, cu mii de euro, a apartamentelor i-a luat prin surprindere chiar și pe specialiștii de pe piața imobiliară, având în vedere că municipiul are o putere mică de cumpărare, iar economia locală nu a ieșit din tipare cu o dezvoltare mare.

Vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu, a participat la emisiunea Economia Sudului, de la Alege TV

„În mod normal, asistăm la creșteri de prețuri pe piața imobiliară atunci când avem influențe din zona economică spre zona persoanelor fizice, adică atunci când acestora li se măresc foarte mult veniturile, atunci când există o infuzie foarte mare de persoane pe piața muncii, atunci când există investiții foarte mari în sectorul economic. Or, în Craiova nu prea s-a întâmplat lucrul acesta și, totuși, începând cu sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la o creștere foarte mare a prețurilor. Avem creșteri de prețuri pe segmentul apartamentelor de până la 20%. Ceea ce este colosal! Sau cel puțin pentru mine înseamnă colosal, pe o piață imobiliară cum e Craiova“, a precizat Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), invitat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. El nu are o explicație certă a scumpirilor, dar bănuiește că ar fi vorba de reducerea ofertei de imobiliare scoase la vânzare, față de anul trecut, coroborată cu o ușoară intensificare a cererii de locuințe, manifestată mai ales în primul trimestru al anului, ca urmare a semnelor de întrebare ridicate în spațiul public vizavi de continuitatea programului „Prima Casă“. „A fost o învolburare la finalul primului trimestru al anului, când nu se știa ce se va întâmpla cu «Prima Casă», iar cumpărătorii au fost presați să cumpere la prețurile mari ridicate de vânzători“, a spus vicepreședintele ARAI.

Dacă la nivel național creșterea de prețuri din sectorul imobiliarelor a fost de aproximativ 7%, peste nivelul de alarmare din UE, care este de 6%, la Craiova creșterile de prețuri au fost și mai mari. „Nu toate creșterile de preț au fost de 20% la Craiova, dar oricum au fost creșteri de 15%, în medie, ceea ce este absolut enorm pentru o piață imatură, cum este piața imobiliară din Craiova. Mă refer la creșterea de pe primul semestru din 2017, comparativ cu primul semestru al anului 2016“, a explicat Clenciu.

Cu alte cuvinte, dacă un apartament cu trei camere s-a vândut în Craiova cu 52.000 de euro, anul acesta s-a tranzacționat cu aproximativ 62.000 de euro, deci o creștere de preț cu 10.000 de euro. Un apartament cu două camere pe care proprietarul cerea anul trecut 44.000 de euro, anul acesta s-a vândut cu 51.000 de euro. Au fost și creșteri mai mici de prețuri, dar, în general, proprietarii au tot adăugat la prețul apartamentelor câte 4.000-6.000 de euro și chiar 8.000-10.000 de euro față de prețul afișat în prima parte a anului trecut. Iată cum a explicat, în urmă cu ceva vreme, pentru GdS, proprietarul unui apartament scos la vânzare cu un anunț în GdS: „Prețul cerut este cel care consider eu că este real. Atâta cred eu că face apartamentul meu. Nu mă grăbesc să îl vând, așa că voi sta cu el la vânzare cât va fi nevoie, până obțin prețul pe care l-am cerut“.

La finalul anului 2016, creșterile de prețuri la imobiliare au fost confirmate de către Fondul Local de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care acordă garanții pentru toate finanțările prin programul „Prima Casă“. Potrivit Fondului de Garantare, finanțarea medie pentru un credit în Dolj a crescut cu circa 3.200 de euro pe apartament, față de începutul anului 2016, respectiv față de 2015. Acest lucru înseamnă că a crescut valoarea de tranzacționare a apartamentelor cumpărate prin „Prima Casă“.

 

Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *