Firma Wielputz Automotive din Germania a început construirea unei fabrici în Parcul High-Tech din Craiova

Reprezentanţii companiei Wielpütz Automotive din Germania au marcat, joi, începerea lucrărilor de construcţie a unei fabrici de subansamble auto, în High-Tech Industry Park, platformă economică a Consiliului Judeţean, unde au închiriat peste 3 hectare de teren, o investiţie de circa 5 milioane euro, care ar urma să înceapă producţia la 1 septembrie, informează Agerpres.

Directorul general al Wielpütz Automotive, Hans Schultes, a afirmat că firma aparţine familiei, are o tradiţie de circa 100 de ani şi, de zeci de ani îşi desfăşoară activitatea în domeniul automotive. ‘Familia Schultes este 100% proprietara concernului Wielpütz. Firma a fost înfiinţată în anul 1900, în Solingen, iar din 1930 suntem furnizori pentru Ford, care produceau maşini în Koln. Am crescut constant, am achiziţionat clădiri noi şi am dezvoltat tehnologii noi, întotdeauna respectând cerinţele clienţilor. În anul 2007 am reuşit să atingem cifra de afaceri de 100 milioane de euro, iar în acest moment avem 1.100 de angajaţi’, a spus directorul general al Wielpütz Automotive.

Potrivit reprezentanţilor companiei, fabrica din Craiova este prima investiţie în străinătate a Wielpütz Automotive, pentru că în Germania nu se mai putea extinde. Paleta de produse porneşte de la sisteme simple, îndoire fire de metal, până la sisteme de alimentare sau răcire high-tech pentru motoarele de combustie, iar clienţii principali sunt toate firmele de renume din industria auto – Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors, Ford, primul contract pentru fabrica din Craiova fiind pentru Audi.

‘Clienţii noştri acoperă toţi producătorii din industria auto – 50% fac parte din concernul Volkswagen. De asemenea, livrăm componente pentru motorul Ecoboost fabricat de Ford la Craiova şi sperăm ca aceste componente să le livrăm direct de aici. Aceasta este prima investiţie în afară graniţelor Germaniei. Am o experienţă limitată în ceea ce priveşte investiţiile în străinătate şi suntem mulţumiţi de susţinerea primită din partea autorităţilor. În scurt timp, vom crea locuri de muncă plăcute, moderne, producţia noastră nu are niciun impact negativ asupra mediului, nu generăm noxe. Primele activităţi sunt cele de sudură şi cele de montaj, iar după stabilizarea producţiei, ne gândim la un centru de dezvoltare şi la unul logistic pentru concernul Wielpütz, aici, la Craiova’, a mai spus Hans Schultes.

Firma Wielpütz Automotive va crea pentru fabrica din Craiova circa 300 de locuri de muncă.

Prezentă la eveniment, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a afirmat că firma germană va fi, cel mai probabil, beneficiara unui ajutor de minimis şi a programului de ucenicie.

‘Începe construcţia unei fabrici într-un parc industrial pe care l-am gândit să se dezvolte foarte repede şi să sperăm că nu este singurul care va rămâne în oraşul Craiova, adică se vor mai dezvolta şi altele la care municipalitatea va fi partener. Probabil că veţi fi beneficiarii unui ajutor de minimis. Din păcate, investiţia este destul de mică pentru a vă putea apropia de ajutoarele de stat, care sunt de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrică deschisă, dar poate, în etapa următoare, se va întâmpla acest lucru şi în cazul dumneavoastră. Cu siguranţă veţi beneficia de ajutoare pentru angajarea şomerilor, pentru că avem deja un proiect în implementare, proiectul de ucenicie, prin care, din finanţare europeană, statul plăteşte salariul minim pe economie pentru angajarea oricărei persoane necalificate, indiferent de vârstă, dacă angajatorul acceptă să fie urmată la locul de muncă, deci la sfârşitul unei perioade între 1 şi 3 ani să asigure certificarea de ucenic. Bineînţeles că acest proiect este valabil şi pentru cei cu studii superioare, pentru stagiari, un proiect care se implementează deja în România. Mă bucur să spun că judeţul Dolj are deja cel mai mare număr de ucenici în plată, dar ne dorim să fie mult mai mulţi’, a spus Vasilescu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că investiţia firmei Wielpütz Automotive reprezintă prima fabrică care se construieşte în High-Tech Industry Park, cea de-a doua platformă economică a CJ Dolj.

‘High-Tech Industry Park a început cu 24 ha, iar în curând vom ajunge la 36 ha şi îmbucurător este faptul că 82% din această suprafaţă este închiriată: sunt 28 de companii care au semnat contract de închiriere, iar azi prima companie începe construcţia. Ştiu că aveţi fabrici mari, că veţi ajunge la 500 de angajaţi în perioada următoare, iar pentru CJ, obiectivul principal a fost crearea de locuri de muncă şi sperăm ca aici să se creeze 1.500 de locuri de muncă, alte 1.500 de locuri de muncă fiind deja create la primul parc industrial, care acum este la capacitate maximă şi am demarat procedurile să îl extindem cu încă 20 de hectare’, a spus vicepreşedinte CJ Dolj.

Acesta a afirmat că firma germană a ales Craiova şi pentru că va funcţiona lângă aeroportul din localitate, unde CJ Dolj a investit 21 milioane euro din fonduri europene şi alte 15 milioane euro din bugetul judeţului şi care are o cursă directă spre Koln, unde Wielpütz Automotive îşi are sediul.

sursa: economica.net

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *