Germania elaborează un „mini Plan Marshall” pentru Balcani. Ce prevede documentul.

Germania a elaborat un mini Plan Marshall pentru Balcani care are ca obiectiv consolidarea economiilor regionale în următorii ani și să servească drept compensație pentru așteptarea îndelungată a acestor țări în procesul de aderare la UE, potrivit ediției de marți a ziarului „Vecernje Novosti” din Belgrad care citează surse diplomatice, relatează MIA. 
Propunerea ar urma să fie discutată în curând la Bruxelles, unde Consiliul European urmează să o aprobe și să aloce un fond special pentru statele balcanice.
Planul este numit „Berlin Plus” și fondurile pentru realizarea sa urmează să fie furnizate de Zona Economică Europeană (EEA) formată din toate statele membre UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia precum și de Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), din care face parte și Elveția.
Ideea este de a crea o zonă economică atractivă în regiune în decurs de câțiva ani, cu fonduri folosite, între altele, pentru crearea de noi companii și legături pentru infrastructură.
„Berlin Plus” are de asemenea ca obiectiv diminuarea tensiunilor regionale în contextul în care zona Balcanilor are o importanță semnificativă din punct de vedere al securității pentru Germania, notează „Vecernje Novosti”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

x Close

Like Us On Facebook