Grecia, afectată joi de greva generală de 24 de ore

Va funcționa transportul public, angajații votând împotriva participării la grevă, în timp ce programele TV vor fi suspendate, deoarece jurnaliștii s-au alăturat acțiunii de protest.

Greva vine în urma negocierilor de miercuri privind reforma sistemului de pensii, la care au participat reprezentanții creditorilor internaționali și ministrul Muncii, Giorgos Katrougalos.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de Lege cu privire la reforma pensiilor, precum și o nouă reformă a fiscalității vor fi în centrul negocierilor cu creditorii, pe care Guvernul de la Atena vrea să le finalizeze imediat, fără ca creditorii să ceară noi măsuri suplimentare nerealiste. Premierul Alexis Tsipras dorește finalizarea rapidă a negocierilor, înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, din 22 aprilie.

Angajații din porturile Piraeus și Thessaloniki vor protesta vineri împotriva planificatei privatizări a celor două porturi.

Discuțiile dintre Grecia și reprezentanții creditorilor au fost reluate luni după-amiază la Atena, ministrul elen de Finanțe, Euclide Tsakalotos, prezentând noile măsuri pe care Guvernul ar urma să le adopte pentru a obține aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei. Acest program se bazează pe acordul încheiat în vara anului trecut cu privire la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unor noi măsuri de austeritate.

Potrivit presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi măsuri suplimentare care să permită realizarea unor economii suplimentare de până la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mânia sindicatelor. În schimb, oficialii de la Atena ar vrea o încheiere rapidă a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discuție cu privire la o nouă reducere a datoriei publice a Greciei.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *