Ileana Constantinescu, singura elevă a Mariei Tănase, a încetat din viaţă

Joi dimineața a încetat din viață interpreta care i-a impresionat cu vocea sa pe marii scriitori Mihail Sadoveanu, Marin Preda și Nichita Stănescu.

În 1951 o echipă de specialiști de la Institutul de Folclor din București ajunge în satul artistei cu scopul de a identifica noi talente artistice din mediul rural pentru concursurile inter-comunale, inter-raionale și inter-regionale din acel an. Este remarcată de folcloristul Constantin Prichici. Interpreta câștigă premiul I pe regiune (Regiunea Teleorman) și premiul al II-lea pe țară.

În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”. A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.

În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor.

Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, unde le are profesoare pe Elisabeta Moldoveanu și Maria Tănase.

A fost cea mai bună prietenă a interpretului Ion Dolănescu.

Din 2002 Casa de Cultură din Drăgănești-Olt poartă numele artistei. Pe lângă multe alte festivități, aici se desfășoară în fiecare an Festivalul-concurs național de doine și balade „De la Drăgănești la Vale”. Denumirea festivalului reprezintă titlul unui cântec din repertoriul interpretei.

Pe 23 septembrie 2004 a avut loc, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, spectacolul „Ileana Constantinescu la 75 de ani”, în cadrul căruia au fost invitați să cânte colegii de scenă ai artistei: Angela Moldovan, Petre Săbădeanu, Tita Bărbulescu, Natalia Șerbănescu, Angela Buciu, Floarea Calotă  etc.

Foto: Ileana Constantinescu și Irina Loghin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *