Impozite locale 2017: Până când trebuie plătite pentru a beneficia de reducere și cum se calculează în cazul autovehiculelor

Impozitele locale pe clădiri, terenuri și mijloace de transport trebuie achitate anual în cel mult două tranșe, potrivit Codului fiscal. Mai exact, plata se poate face în două rate egale, până la finele lunii martie 2017 și până la finele lunii septembrie 2017. Însă cetățenii și firmele pot să plătească integral impozitele direct luna asta, beneficiind de o reducere de până la 10%.

Bine de știut este că, începând din 2016, în legislație a apărut ideea de datorare a impozitului începând cu data de 1 ianuarie a anului următor dobândirii unui bun. Cu alte cuvinte, pentru o mașină cumpărată în ianuarie 2017, de exemplu, se datorează impozit abia începând din ianuarie 2018, în timp ce vânzătorul automobilului respectiv trebuie să achite impozit pentru întregul an 2017. Astfel, obligația de plată din 2017 intervine pentru bunurile pe care un contribuabil le avea în proprietate la data de 31 decembrie 2016.

 

Impozitul pe mașini

„Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol (capitolul IV din Codul fiscal – n. red.) se prevede altfel”, scrie în Codul fiscal.

Impozitul pe mijloacele de transport este calculat, potrivit actului normativ amintit, în funcție de tipul mijlocului de transport. În principal, acest tip de impozit vizează mașinile, însă el se aplică, în egală măsură, și motocicletelor, microbuzelor sau bărcilor, de exemplu. Prin urmare, impozitul se calculează, după caz, în funcție de capacitatea cilindrică (autoturisme, motociclete – vezi aici), axele motoare (autovehiculele pentru transportul mărfii – vezi aici) sau tipul vehiculului de transport pe apă (bărci cu/fără motor, scutere de apă, vapoare, remorchere, șlepuri – vezi aici), dupa cum ne informează avocat.net

 

Autor: Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *