Începerea anului școlar în Japonia. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( XII )

               Pentru că este perioada în care mulți români, copii și adulți, se gândesc la începutul școlii, articolul acesta va descrie etapele prin care trec copiii și părinții pentru înscrierea în clasa I la școlile de stat japoneze. Trebuie spus în primul rând că școala nu se alege, ci este determinată de domiciliul copilului. În al doilea rând, clasele la școala sunt de două feluri: clasa normală (pentru copii normali) și clasa specială (pentru copii care necesită educație specială). În esență, deosebirea stă în faptul că la clasa specială elevii sunt luați mai ușor cu studiul și, pentru că niciun părinte nu își vrea copilul în clasa specială, fiecare copil este examinat.

               În România școala începe în septembrie, iar acum pregatirile sunt în toi. În Japonia acum se termină pregătirile pentru începerea anului școlar în aprilie, anul viitor. Pregătirile încep la Centrul Educațional din cadrul primăriei orașului în care locuiește viitorul elev. Copilul primește mai întâi o scrisoare de la Centru în care este anunțată data la care copilul și părinții trebuie să se prezinte pentru examinare. Examinarea durează cel puțin o oră. Părinții și copilul sunt puși în camere separate. Copilul este examinat de mai mulți examinatori, mai întâi într-o cameră de joacă, apoi într-una de studiu. Testele se concentrează pe abilitatea copilului de a înțelege și executa reguli/ordine, de a se exprima și de a schița, de pildă, un cerc (care trebuie sa fie complet inchis), o linie (care nu trebuie sa fie tremurată) etc. De asemenea, se urmărește capacitatea copilului de a se concentra, de a sta pe scaun și de a mânca cu bețele.

               Părinții copilului sunt intervievați separat. Prima întrebare este cine locuiește cu copilul. Pentru a se asigura ca părinții nu spun minciuni, interviul ia forma unui interogatoriu, cu întrebări capcană și neașteptate. Părinții trebuie sa își amintească momentul în care copilul a putut sa își susțină capul, când a început să manânce mâncare gătită, să meargă, să vorbească etc. Părinții sunt întrebați cum se comportă copilul la grădiniță, cu prietenii, cu vecinii; ce îi place să se joace, să construiască, să deseneze, să privească la televizor, să i se citească, să manânce etc. Până la sfârșitul interviului, angajatul primăriei știe și a notat riguros aproape tot ce îl poate caracteriza pe copil. Rezultatul analizei în urma examinării copilului și intervievării parinților nu este însă suficient. Un angajat al Centrului Educațional va merge personal și îl va observa pe copil la gradiniță, iar educatorii care l-au avut la clasa vor prezenta pe larg personalitatea copilului în scrisori formale pe baza cărora se va lua decizia finală.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *