Închisorile japoneze. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( X )

Sursele credibile care descriu condițile din închisorile japoneze sunt rare, iar informațiile publice lansate de autorități par a selecta doar aspecte pozitive ce adesea contrazic mărturiile celor care declară că ar fi experimentat personal aceste condiții. În general, toată lumea știe că tratamentul în închisorile din Japonia este unul spartan.

În Japonia, multe cazuri civile sau penale se închid cu aplicarea unei amenzi și/sau despăgubiri. De pildă pentru un nas rupt de la un pumn, victima primește de la agresor echivalentul a 10.000 de dolari și o scrisoare formală de scuze. În Japonia, banii reprezintă mult mai mult decât în sistemul judiciar cu care suntem obișnuiți. Cel care nu poate plati ajunge în închisoare, unde se zvonește că ar fi tratat ca în lagărele naziste.

Regulile la japonezi sunt, se știe, foarte stricte, cu atât mai mult în închisori, unde deținuții au norme pentru mers, stat jos, mâncat, muncit, folosit toaleta, făcut baie, vorbit, așezat lucrurile personale în celulă etc. Deținuții care refuză să coopereze sunt pedepsiți aspru fie cu pierderea privilegiilor (citit, scris, gimnastică etc.), fie reducerea porțiilor de mâncare, fie detenție. În detenție chiar și mersul la toaletă este programat. Deținuții din detenție trebuie să stea jos, în genunchi sau cu picioarele încrucișate de la 7 dimineața la 5 seara. Nu le este permis să se ridice, să se întindă, să vorbească sau să își ocupe timpul cu ceva. Astfel, deținuții cooperează: merg sau mărșăluiesc cum și când trebuie, se așează doar când și unde este permis, mănâncă în timpul alocat și în perfectă liniște, muncesc în aceeași liniște pentru diferite industrii 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână și, la eliberare, vor primi pentru munca lor aproximativ 45 de dolari pe lună. Deținuții sunt percheziționați de două ori pe zi, la fel și celulele acestora. După muncă urmează o perioadă de meditație, cina și două ore de timp liber, în care comunicarea este permisă, dar gălăgia nu. În timpul liber deținuții pot privi la televizor, însă nu pot alege canalul, pot juca șah japonez, pot lua diverse cursuri, pot scrie sau citi. Scrisul este permis numai pe caiete speciale care sunt inspectate. La ora 9 seara, toți deținuții sunt în celulele lor, majoritatea împărțind celula cu alți 6-12 deținuți, toți gata de culcare, pentru a se putea trezi dimineața pe la 6.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *