Interviu cu personalitatea anului 2016 în promovarea educației și formării în asistență socială, sau atunci când meseria devine vocație!

Pe 21 martie 2017, a avut loc, la Ateneul Român din București, a IV-a ediție a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, organizată de către Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) și a avut drept scop premierea asistenților sociali și a personalităților care susțin asistența socială. Orașul Craiova a ieșit la rampă și în acest an, distingându-se datorită muncii și devotamentului Asociației de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES), a asistentului social Surlea Ramona Adina, premiată în domeniul combaterii discriminării și a asistentului social dr. lect Emilia Sorescu, căreia i-a fost înmânat titlul de personalitatea anului 2016 în promovarea educației și formării în asistență socială.

Am stat de vorbă cu doamna Emilia Sorescu, asistentul social format în prima promoție a facultății, din cadrul Universității din Craiova și am descoperit o persoană pentru care meseria nu este o simplă rutină, ci a devenit vocație. Ea implică dăruire, devotament, sacrificiu și o mare iubire de oameni.

 

R: Care este cea mai mare realizare pentru dumneavoastră, ca asistent social?

E.S: Sunt atât asistent social, cât și cadru didactic. Datorită acestui fapt mă simt privilegiată pentru că mă pot bucura simultan de două profesii care presupun lucrul cu oamenii, aducerea schimbării în viețile lor, și care au ca principal instrument de lucru propria persoană a specialistului. Este vorba nu numai de cunoștințele, valorile și abilitățile sale, ci și de propriul fel de a fi, de a se raporta la celălalt, la bucuria întâlnirii celuilalt.

În calitate de cadru didactic la Facultatea de Științe Sociale am bucuria să fi fost parte din formarea inițială a 18 promoții de asistenți sociali.

Ca asistent social, desfășor activități de formare profesională continuă atât la nivel județean cât și național, precum și servicii profesionale de asistență socială prin propriul cabinet individual.

Sunt președintele Sucursalei Dolj a Colegiului Național al Asistenților Sociali, calitate în care de aproape un deceniu organizez anual activități de promovare a profesiei de asistent social și evenimente de formare profesională continuă pentru asistenții sociali doljeni.

 

R: Dar cea mai mare provocare?

E.S: Pentru mine cea mai mare provocare este faptul că de atâția ani de când sunt implicată în promovarea profesiei de asistent social, nu am ajuns încă la momentul în care autoritățile publice locale să înțeleagă necesitatea și importanța angajării de asistenți sociali calificați, în special în mediul rural. Suntem singurul județ în care există un centru universitar care formeză asistenți sociali și are doar 5 asistenți sociali angajați în servicii sociale din subordinea consiliilor locale / primării. Asistent social este persoana care deține diplomă de licență în domeniul Asistență socială și aviz de exercitare a profesiei eliberat de Colegiului Național al Asistenților Sociali.

 

R: Descrieți cel mai memorabil moment din cariera dumneavoastră?

E.S: Sunt multe momente de care imi aduc aminte cu bucurie. Astfel de momente sunt cele în care foști studenți îmi mulțumesc pentru rolul pe care l-am avut în formarea și îndrumarea lor, când reprezentanții persoanelor juridice cu care am contracte sunt mulțumiți de serviciile profesionale de asistență socială pe care le furnizez si își exprimă dorința de a continua. Multe cursuri pe care le susțin, la universitate sau în cadrul formării profesionale continue, întâlnirile cu asistenții sociali mi-au rămas în memorie si m-au făcut să înțeleg cuvintele lui Constantin Noica: „Adevărata școală este cea în care nu se știe cine dă și cine primește”.

 

R: Care sunt planurile dumneavoastră  de viitor?

E.S: A contiua ceea ce am început este deja un plan pe termen lung, la care mereu se adaugă noi proiecte.

Cel mai nou dintre acestea este un program de educație parentală, bazat pe teoria atașamentului, o teorie fundamentală în asistența socială și studiul dezvoltării copilului: Cercul Siguranței.  Programul „Circle of Security”® a fost creat de trei terapeuti și cercetători de prestigiu: Glen Cooper, Kent Hoffman si Bert Powell, pe baza rezultatelor a 50 de ani de cercetare in domeniul relatiei de atasament dintre parinti si copii. Într-un mediu cald, securizant, părinții primesc informații valoroase și reflectează la propria experiență, dobândind o hartă prin care pot identifica mai usor nevoile copiilor lor, capătă încredere în abilitățile lor parentale și devin capabili să gestioneze relația cu copii lor astfel încât aceștia să-și formeze atașamente sigure. Programul ajută la înțelegerea importanței atașamentului sigur pentru dezvoltarea copilului, a viitorului adult, oferă instrumentele pentru construirea acestuia și constituie o extraordinară oportunitate pentru dezvoltarea personală a părintelui. Ca mamă , asistent social și cadru didactic cu peste 20 de ani experiență profesională, apreciez acest program ca fiind o abordare realistă, fundamentată pe o valoroasă cercetare științifică, a relației părinte-copil și un sprijin deosebit de eficient pentru părinți și copii, pentru bunici și nepoți, pentru toți profesioniștii care lucrează cu copiii: educatori, profesori, asistenți sociali, asistenți maternali și bone.

Educația și asistența socială sunt interrelate și au un rol preventiv neprețuit în comunitate.

 

R: Ce mesaj ați vrea să transmiteți colegilor asistenți sociali?

E.S: Fiecare asistent social este un erou în lupta de zi cu zi cu fața mai puțin plăcută a vieții semenilor noștri și merită prețuirea și recunoștința întregii comunități. Îmi doresc să fim mai mulți, tot mai buni în profesia noastră și să ajungem să trăim în societatea în care nu va mai fi nevoie de asistență socială, pentru că „scopul sistemului de asistență socială este să elimine pe cât posibil necesitatea propriei sale existențe” (Ronald Reagan)

Să ne păstrăm optimismul și încrederea că eforturile noastre contează, iar acolo unde nu putem face totul, să înțelegem că putem totuși face ceva – transmitem speranță și suntem alături de cei care au nevoie de noi.

 

R: Ce înseamnă pentru dumneavoastră, distincția pe care ați primit-o în cadrul Galei ?

E.S: Probabil cel mai emoționant moment al carierei mele a fost cel în care mi-a fost înmânat Premiul pentru personalitatea anului 2016 în promovarea educației și formării în asistență socială. A fost o surpriză și un sentiment copleșitor de bucurie, pentru că a presupus aprecierea atât a colegilor mei, a actualilor și foștilor studenți, a celor care îmi cunosc activitatea, care și-au exprimat votul online, cât și a juriului Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială. A fost și uimirea de a fi recompensată pentru că am făcut ceea ce consider că era datoria mea să fac, datorie de care m-am achitat totdeauna responsabil și cu drag. Consider că am dăruit din ceea ce am primit și eu la rândul meu, de la Dumnezeu, de la familia mea și de la multi oameni deosebiți de pe care i-am întâlnit.

Este un premiu pentru colectivul de cadre didactice al Facultății de Științe Sociale, Universitatea din Craiova, care de aproape două decenii asigură formarea inițială a asistenților sociali din Oltenia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *