Iohannis nu o revoca pe Kovesi: Motivele lui Toader nu m-au convins

Presedintele Klaus Iohannis anunta ca nu o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, asa cum ceruse ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Seful statului a respins „asa-zisul raport” pe care i l-a inaintat Toader, pentru ca nu il considera obiectiv, avand in vedere argumentele aduse de ministru, dintre care unul a fost propriul CV.

Iohannis spune ca unele dintre argumentele lui Toader „nu au fost pertinente” si ca ministrul a interpretat dupa bunul plac rapoarte ale Inspectiei Judiciare, hotarari ale CSM sau decizii ale Curtii Constitutionale.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Iohannis:

– Ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere – de revocare a procurorului sef DNA, impreuna cu raportul privind activitatea manageriala a DNA.

– Propunerea e doar un prim pas, ultimul cuvant il are, conform legii, presedintele.

– La mijlocul lunii martie mi-a fost inaintat si avizul CSM, care a ajuns la cu totul alta concluzie decat asa-zisul raport al dlui ministru. Avizul a fost unul negativ.

– Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ. Chiar daca avizul nu obliga, el nu poate fi ignorat.

– In analiza acelorasi actiuni sau inactiuni, doua autoritati ale statului, Ministerul Justitiei si CSM, ajung la concluzii diametral opuse.

– Am solicitat departamentelor din Administratia Prezidentiala o analiza.

– Acum, analizand motivele pentru care ministrul Justitiei solicita revocarea procurorului sef al DNA, am constatat ca autorul raportului, raport care a insotit propunerea, considera ca acesta este, citez, „o luare de pozitie” fata de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce perceptia ca evaluarea Ministrului Justitiei poate fi subiectiva.

– Perceptia e intarita si de prezenta in raport a unor aspecte referitoare la cariera profesioala a ministrului Justitiei.

– Unele dintre motivele care fundamenteaza propunerea de revocare utilizeaza date si informatii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anuntata de Ministru ca fiind evaluata.

– Unele rapoarte ale Inspectiei Judiciare, hotarari ale CSM sau decizii ale Curtii Constitutionale au fost interpretate si valorificate de Ministrul Justitiei intr-un sens cel putin diferit fata de continutul lor.

– Mai multe argumente tehncie care au stat la baza deciziei pe care am luat-o le veti gasi intr-un document ce va fi pus la dispozitie.

– Motivele de revocare ale ministrului nu au fost de natura sa ma convinga. In mare parte nici nu corespund prevederilor legale aplicabile.

– Nu voi da curs propunerii ministrului Justitiei de revocare a dnei Kovesi din functia de procuror sef al DNA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *