IOSUD-Universitatea din Craiova scoate din sertar problemele școlilor doctorale din România

Conducerea IOSUD-Universitatea din Craiova și-a propus să scoată în prim-plan problemele şcolilor doctorale din România, iar un pas în acest sens îl reprezintă organizarea Conferinței Naționale a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat care se desfăşoară în Bănie în perioada 21-22 septembrie.

La eveniment participă reprezentanţi ai mediului academic din România din peste 40 de universităţi – rectori, directori IOSUD, directori de şcoli doctorale, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale.

ÎPS Irineu Popa, directorul Școlii Doctorale din cadrul Universității din Craiova, a afirmat, că problemele școlilor doctorale din România „trebuie scoase din sertare”, una dintre acestea fiind cercetarea, care, din păcate, se încheie odată cu susținerea tezei, întrucât nu este asigurată finanțare pentru a putea fi continuată.

„Fiind directorul școlilor doctorale (IOSUD) din cadrul Universității din Craiova, am crezut de cuviință că trebuie să facem ceva pentru a scoate din sertar problemele cu care se confruntă școala doctorală și de a le dezbate, de a le discuta și de a aduce elemente noi în care cercetarea să fie pe primul plan. De fapt, o școală doctorală are ca bază cercetarea: trebuie să faci ceva, ca să aduci ceva nou, nu neapărat să aduci din trecutul școlii doctorale și să îl prelucrezi, ca să scoți o teză de doctorat și cu asta am încheiat această lucrare. Ei bine, doresc ca această cercetare să aibă continuitate, iar cea care dă continuitate este școala doctorală, care își fixează niște planuri de viitor. O cercetare nu se face pe o perioadă strictă de trei ani a unui ciclu de învățământ, ci are un ciclu lung, pentru că, dacă un profesor își stabilește o programă sau stabilește niște subiecte ale tezelor de doctorat, el le stabilește în măsura în care el continuă cercetarea mai departe”, a afirmat Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, director al IOSUD-Universitatea din Craiova.

ÎPS Irineu a mai afirmat că școlile doctorale nu au posiblitatea să angajeze cercetători, pentru că, din momentul în care au terminat studiile doctorale și au susținut o teză, doctoranzii sunt scoși în afara cercetării, or tocmai după cei trei ani se poate dezvolta cercetarea.

„Altfel când dezvolți cercetarea? În timpul studiilor doctorale când ai de făcut referate!? Păi nici nu ai apucat să te obișnuiești cu o temă în școala doctorală, că și trebuie să dai teza de doctorat. Aici este o problemă foarte grea. Noi nu ne-am obișnuit, noi am rămas foarte în urmă cu cercetarea, ca pe vremuri. Și producem în școlile doctorale numai profesori și atât. Or noi trebuie să producem cercetători, pentru că, după cum știm, în țările dezvoltate școlile doctorale sunt acelea care organizează cercetarea ‘a la longue’, nu pentru scurtă durată. Drept urmare, premiile Nobel sunt date acestor mari centre, pentru că ei au o continuitate și o istorie. Ei bine, acest lucru am dori să facem prin conferința noastră: să trezim oarecum această responsabilitate față de școala noastră doctorală, nu neapărat la nivelul acesta de profesor și am încheiat dosarul cu scoaterea câtorva doctoranzi”, a mai spus ÎPS Irineu.

Potrivit directorului IOSUD Craiova, o altă problemă este că cei mai buni studenți, pe care universitățile i-ar dori să rămână în școala doctorală, sunt preluați de domeniul privat pentru programele lor și pentru producție. „(…)iar școlile doctorale rămânem cu studenți din ce în ce mai puțini care să facă doctorat. Societățile comerciale îi iau foarte repede și cercetarea noastră rămâne…Ei nu vor face cercetare, pentru că nu sunt interesați, la ei producția este cea care îi identifică și le dă continuitate economică. Ei bine, școala doctorală, care are domeniul acesta de cercetare, nu mai poate avea continuitate, pentru că nu mai are doctoranzi, cercetători (…) În discuțiile noastre am dori să aducem în prim-plan tema cercetării și în același timp să ne și protejăm de cei care vin fără să aibă vreo justificare în a ne critica în tot domeniul nostru”, a explicat ÎPS Irineu.

Prof. univ. dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova, a afirmat la festivitatea de deschidere, că această primă Conferinţă Naţională a Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat va contribui la găsirea celor mai bune pârghii pentru optimizarea activităţii doctorale din universităţile româneşti.

„Este un eveniment de o deosebită încărcătură, atât pentru învăţământul superior românesc, cât şi pentru cel universitar din regiunea noastră. Credem că este extrem de important să adresăm un mesaj limpede, avizat, dar şi echilibrat către societatea românească, referitor la implicaţiile exigenţelor academice, dar şi la aşteptările pe care mediul academic, cercetătorii le au unii de la alţii. Aşadar, cu atât mai mult, acest eveniment este mai aşteptat şi pentru noi, ca instituţie, pentru că ne aflăm în plin an universitar. Anul acesta este al 70-lea în istoria noastră. Din 1947 şi până astăzi am devenit cel mai important pilon de dezvoltare a regiunii noastre. În 70 de ani de existenţă, Universitatea din Craiova a dovedit că resursa de energie intelectuală este inepuizabilă şi a reuşit să facă faţă cu succes provocărilor şi acceptărilor pe care o societate le are de la o instituţie academică” a spus rectorul Universităţii din Craiova.

La finalul conferinței organizate de Universitatea din Craiova se va pune în mișcare realizarea unui forum al școlilor doctorale din România, care să cuprindă toate școlile doctorale, universitățile, forum care va fi condus de un președinte și câțiva vicepreședinți, în care să fie reprezentate toate disciplinele și care va avea rolul de menținere a dialogului cu Ministerul Educației, a menționat ÎPS Irineu.

Pe lângă cercetarea doctorală, alte teme de dezbatere vizează legislația actuală de acreditare și reacreditare a domeniilor de doctorat și a școlilor doctorale, legislația privind obținerea atestatului de abilitare și a calității de conducător de doctorat, armonizarea relației dintre Ministerul Educației Naționale și Instituțiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *