Japonezii și consumul de droguri. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XVIII)

Deși Japonia este în fruntea multor clasamente, la capitolul droguri e în ultimele rânduri. Pe telegraph.co.uk putem găsi harta consumului global de cocaină ce ne arată Japonia la un procent de 0.03%, iar România la 0.2%.  Oare chiar așa de înapoiați să fie japonezii încât să nu se poată nici măcar apropia de nivelul de „emancipare” al românilor?!

               Consumul de droguri este greu de înțeles de cei care nu au simțit niciodată nevoia să experimenteze periculos cu propria lor sănătate. Unii spun că atunci când o anume substanță dăunătoare este consumată de un număr mic de oameni, legea o interzice, însă atunci când va fi vorba de votul majorității, chiar și drogurile se vor legaliza. Însă, observând pașii infinitezimali cu care se îndreaptă japonezii către un așa „progres”, se pare că în țara lor niciodată nu se va întâmpla.

               Când se vorbește despre orice drog al cărui consum personal este interzis în toată lumea, se presupune cumva că sunt totuși oameni care îl consumă. Numărul consumătorilor acelui drog ilegal nu este deci ușor de cunoscut. Dar „din auzite” totul devine mai simplu de aflat. În România se aude de „droguri”, „drogat” etc. în casă, pe stradă, la știri, dar în Japonia, nici o șoaptă pentru că astfel de discuții nu sunt tolerate. Drogurile dau pesemne poliției române foarte mult de muncă, însă în Japonia este mai mult treaba poliției de frontieră, pentru că doar niște străini ignoranți ar putea încerca să intre cu droguri în această țară.

               Apar întrebări: De ce? De ce tocmai ei nu urmează trend-urile din celelalte țări dezvoltate? Ce îi sperie pe traficanți, pe consumatori, pe amatori? Răspunsul este: legea și prețurile. Consumul sau posesia chiar și a celei mai mici cantități de droguri este pedepsită cu până la 10 ani închisoare și amendă de aproximativ 50,000 dolari. Dacă cineva dorește să afle prețul unui drog ilegal în România, îl poate afla. În Japonia însă, nu. Răspunsul va fi mereu „foarte scump, nu știu cât”, urmat de mare alertă la o așa întrebare.

               În anul 2010, celebrei Paris Hilton, sosită în aeroportul Narita cu ocazia promovării unui turneu de modă, i s-a interzis intrarea în Japonia. Motivul a fost că aceasta a fost în trecut prinsă cu cocaină în Las Vegas. Experiențe similare au avut și membrii formației The Rolling Stones, precum și Diego Maradona.

               Posterul din imagine avertizează: „Nu. Absolut. Inima și trupul tău se vor nărui…”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *