Jocul preferat al copiilor japonezi. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( XI )

               Prinselea sau leapșa este unul dintre jocurile preferate ale copiilor români. Un copil este prinzătorul și îi aleargă pe ceilalți până când îl atinge pe unul dintre ei, acesta devenind la rândul lui prinzător. Varianta japoneză se numește onigokko (literalmente „jocul demonului”) și, pare a fi același joc ca prinselea, sau tag, varianta engleză, dar ceva este diferit. Jocul se joacă în toate grădinițele și în școli, facând parte din programa educațională obligatorie a japonezilor. Acest joc are variante și în Japonia, însă adesea copilul prinzător aleargă o clasă întreagă, într-un spațiu larg, ca de pildă un teren de tenis sau o sală de sport. Cel pe care îl atinge nu devine prinzător ci iese din joc. Copilul cu care jocul începe ca prinzător are datoria de a rămâne singur pe teren. Probabil că un străin care a jucat o altă variantă de prinselea ar privi acest joc cu indignare. Copilul prinzător (demonul) trece printr-un zbucium pe care toți participanții și spectatorii jocului îl cunosc și îl simt, zbucium ce poate trece de o jumatate de oră. Jocul nu se oprește, nimeni nu vine în ajutorul prinzătorului. Pe la jumătatea jocului, prinzătorul este ud de transpirație și aleargă cu gura larg deschisă, deși poate că nu a atins decât puțini dintre ceilalți copii din joc. Pe toată durata jocului, spectatorii încurajează prinzătorul. Până la sfârșitul jocului, prinzătorul se clatină, se împiedică și cade multe ori, dar i-a obosit pe toți ceilalți jucători până i-a atins, și este triumfător. Onigokko este un joc care pare sa aibă rolul de a îi învăța pe copiii japonezi să își ducă la bun sfârșit treaba și să îndure cât trebuie pentru a reuși.

Din anul 2011, japonezii dețin recordul mondial pentru cel mai mare joc de prinselea din lume, la care au participat 1566 oameni. Desigur, prinzătorul nu a fost un singur om. În viziunea Asociației Internațională Onigokko, acest joc însănătoșește comunitatea fizic și mental.

Poate că și prinselea îi învață pe copiii români multe lucruri, dar o întrebare mai interesantă, cred, ar fi câți copii români ar vrea să joace onigokko..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *