Kodokushi: problema socială specifică Japoniei. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XXI)

Când oamenii caută să se așeze la casa lor, vecinătatea este un criteriu foarte important. Tendința naturală a oamenilor de a căuta un loc unde să trăiască liniștit alături de alți oameni este în general rațional-egoistă: „doresc sa locuiesc undeva unde sa nu aud animale zgomotoase sau muzică la maxim”, „doresc ca vecinii mei să nu fie infestați cu gândaci sau șobolani”, „doresc ca vecinii să nu mă deranjeze” etc. În Japonia, însă, vecinătatea nu e un loc în care doar să te așezi cu pretenții, ci impune o mulțime de obligații. Fiecare familie din fiecare casă/apartament are obligația de a curăța strada/blocul, locul de gunoi etc. Fiecare cartier are un catalog în care este scrisă data când revine rândul fiecărei case, unde fiecare proprietar/chiriaș semnează. Administratorul de cartier/de bloc nu se alege, nu se plătește, ci fiecare vecin are datoria de a își însuși răspunderea de administrator pentru un an.

Când o familie se mută într-un cartier/bloc, administratorul merge la fiecare casă și prezintă vecinilor toți membrii familiei nou mutată. Familia de obicei pregătește un cadou (prăjituri) pentru vecini, pentru a fi primiți. Vecinii nu se uită pe geam, sau din curte unii la alții. Gălăgia nu este permisă, iar cei care nu respectă, sunt imediat vizitați și somați de poliție. Deși casele sunt foarte aproapiate unele de altele, și pereții foarte subțiri, japonezii nu se aud certând (probabil se ceartă în șoaptă). Vecinii se respectă, dar nu se vizitează și nu cer favoruri unii altora. Imperativul este „a nu deranja vecinii”, nu „a nu fi deranjat de vecini”.

Astfel că numai în Japonia există fenomenul kodokushi (moarte singuratică). Mulți japonezi mor singuri și rămân nedescoperiți după mult timp. Kodokushi este o problemă socială ce se adaugă la problema majoră a Japoniei – îmbătrânirea populației (28% peste 65 de ani). Numai în anul 2009 s-au raportat 32,000 de morți singuratice în Japonia, statisticile naționale din ceilalți ani lipsesc, dar se spune că sunt în creștere. Japonezii nu vor să deranjeze nu doar vecinii, ci nici rudele apropiate, cerând ajutor, preferând să moară singuri și oferind trupurile lor viermilor și gîndacilor. Serviciile speciale pentru kodokushi duc cadavrul la incinerat și curăță locul, pe cheltuiala statului dacă decedatul nu are rude. La japonezi, se pare, traiul liniștit se bazează mai cu seamă pe un principiu rațional-altruist.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *