La mulți ani, domnule profesor Dumitru Otovescu!

Școala Sociologică de la Craiova își sărbătorește astăzi fondatorul: pe domnul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu. Cu acest prilej, redacția noastră îi transmite sincere urări de sănătate și putere de muncă, alături de toată considerația noastră față de ampla activitate științifică desfășurată de domnia sa. Vom schița, pe scurt, liniile directoare ale acestei activități.

Principalele lucrări publicate aparțin domeniilor sociologiei generale, sociologiei culturii, eseisticii sociologice și cercetării monografice. Este autor unic la 8 cărți de specialitate, coautor la 7 cărți, coordonator și coautor la alte 27 de cărți. În străinătate a publicat 2 cărți (în colaborare) și 7 articole/studii (în țări precum Germania, Franța, S.U.A., India, Bulgaria, Serbia). De asemenea, a conceput și coordonat o amplă lucrare de specialitate – Tratat de sociologie generală (2010), printre membrii colectivului de autori aflându-se sociologi de marcă din S.U.A. (Immanuel Wallerstein, Jeffrey C. Alexander, Daniel Chirot, Michael Hechter), Canada (Jacques Hamel), Franța (Raymond Boudon, Albert Ogien, Jean-Hugues Dechaux) și România (Cătălin Zamfir, Ilie Bădescu, Maria Voinea, Ioan Mărginean ș.a.).

Cercetările de teren, pe care le-a inițiat și coordonat, s-au finalizat cu publicarea a peste 20 de monografii sociologice de comunități rurale și urbane, de instituții publice și de probleme sociale, de personalități de seamă ale culturii românești (Gheorghe Zamfir, Irinel Popescu). A realizat 4 antologii din domeniile sociologiei culturii, filosofiei culturii și istoriei sociologiei. Sub îndrumarea sa au fost efectuate peste 64 de anchete sociologice și sondaje de opinie. Este autorul a 5 cursuri universitare și editorul unor lucrări reprezentative traduse în limba română, care aparțin unor gânditori și sociologi de talie mondială, cum ar fi: Oswald Spengler, Auguste Comte, Gabriel Tarde, Vilfredo Pareto, Charles Darwin, William I. Thomas și Florian Znaniecki, Ferdinand Tonnies. În lucru se află și marele sociolog german Max Weber. Sub semnătura sa au fost publicate 70 de studii și articole în volume colective și în reviste de specialitate.

În calitate de expert a contribuit la implementarea a 6 proiecte europene, iar în aceea de conducător științific de doctorat a asigurat îndrumarea a peste 30 de doctoranzi din România, a 6 doctoranzi din Africa (Cote d’Ivoire, Algeria, Togo, Camerun), a doi doctoranzi din Albania și 1 din Egipt. De asemenea, a coordonat lucrările a 4 post-doctoranzi în cadrul proiectului Valorificarea identităților naționale în procesele globale, implementat de Academiai Română (2010-2012).

Ultima carte coordonată și publicată se bazează pe o amplă cercetare monografică, fiind intitulată „Orașul Craiova. Monografie”. În lucru se află monografia Olteniei și monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Universitatea din Craiova, Universitatea din București și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu i-au acordat Diploma de excelență, pentru rezultatele semnificative ale activității didactice și științifice. În 2011 a primit premiul ”Dimitrie Gusti” al Academiei Române, pentru lucrarea „Sociologie generală”. Din 2013 a fost ales vicepreședinte al Asociației Române de Sociologie.

La mulți ani, domnule profesor!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *