La mulți ani, domnule profesor Ilie Bădescu!

9 mai 1948 a devenit o dată reper în sociologia românească. Este ziua în care s-a născut profesorul Ilie Bădescu, reputat sociolog român. Cu acest prilej, redacția cotidianului nostru îi urează mulți și binecuvântați ani, cu deosebită considerație și recunoștință pentru colaborarea noastră, obiectivată în două interviuri care s-au bucurat de un succes răsunător: unul publicat în luna februarie, iar ce-l de-al doilea luna aceasta.  

Domnul Ilie Bădescu este un marcant sociolog și geopolitician român, doctor în sociologie, profesor universitar și fost șef al Catedrei de Sociologie a Universității din București, actualmente director al Institutului de Sociologie al Academiei Române. Ampla activitate de cercetare i-a fost recunoscută prin numeroasele distincții primite, dintre care amintim Premiul “Dimitrie Gusti” al Academiei Române pentru lucrarea ”Sociologia și geopolitica frontierei”, și Premiul “Dimitrie Gusti” al Fundației Internaționale a Religiilor, pentru lucrarea ”Teoria latențelor”. A jucat un rol decisiv în reconstrucția și reafirmarea sociologiei românești postdecembriste, cursurile domniei sale jalonând formarea intelectuală a generațiilor de sociologi din întreaga țară. 

Dintre contribuțiile importante aduse sociologiei românești, amintim:

  • Metoda etnoscopică pentru studiul configuraţiilor etnospirituale ale unui popor. Metoda a fost elaborată şi testată cu ocazia cercetării comandate de „Project on Ethnic Relations”, SUA, grupului de specialişti români al cărui coordonator a fost împreună cu profesorul Septimiu Chelcea şi dr. Dorel Abraham.
  • Metoda hărţilor mentale utilizată în cercetările sale asupra spaţiului central european şi sud-est european pentru a evalua fenomenele de agresiune etnospirituală din arii regionale bine delimitate. Studiul din care a publicat rezultatele preliminare a fost premiat de „Gala jurnaliştilor militari”
  • Metoda „sondajului pneumatologic” este ilustrativă pentru o nouă direcţie în studiile de sociologie a profunzimilor. Metoda este prezentată în primul tratat de sociologie noologică creştină pe care Ilie Badescu l-a publicat în anul 2002 într-o lucrare de 900 de pagini: „Noologia. Cunoaşterea ordinii spirituale a lumii. Sistem de sociologie noologică”. Această lucrare s-a şi bucurat de lansare la Palatul Patriarhal şi de participarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist.
  • Profesorul Ilie Badescu a propus nouă metodă de analiză a fenomenului frontierei dimpreună cu teoria adiacentă pe care le-a prezentat împreună cu trei dintre colaboratorii săii în cele două volume totalizând 700 de pagini, „Sociologia şi geopolitica frontierei”, publicată la Porto Franco, 1995. Lucrarea s-a bucurat de un mare ecou şi s-a epuizat într-un timp record.
  • Utilizarea, într-o formulă generalizată, a Teoremei lui Thomas pentru interpretarea comportamentelor colective în perioadele de dezintegrare socială ca cele prin care trec mai toate societăţile în tranziţie azi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *