Mulți dintre români sunt deprivați material. Nu își permit încălzirea locuinței, concediu anual sau bunuri considerate necesare.

Pe lângă venituri, care sunt un indicator al stării de sărăcie sau de bogăție, o altă măsură absolută este cunoscută sub numele de „deprivare materială”, care ne oferă o perspectivă asupra excluderii sociale. Cei încadrați în această categorie sunt persoanele care nu pot îndeplini itemi ca: încălzirea suficientă a locuinței pe timp de iarnă, o săptămâna anuală de vacanță departe de casă sau nu își permit bunuri considerate necesare.

După cum reiese dintr-un studiu publicat de către Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, 17.0 % dintre cetățeni pot fi considerați „deprivați material”, iar în țara noastră procentul lor se ridică la 39.5%:

 

 

Rata deprivării materiale este definită ca proporția persoanelor ce nu pot atinge cel puțin 3 din cei 9 itemi selectați: au datorii la plății ipotecare sau chirie sau la facturi de utilități, nu își pot permite o dată pe an un concediu departe de casă pentru cel puțin o săptămână, nu își pot permite o masă cu carne cel puțin o dată la două zile, nu pot face față cheltuielilor neprevăzute, nu sunt în măsură să cumpere un telefon mobil, nu sunt în măsură să cumpere un televizor color, nu pot cumpăra o mașină de spălat, nu își permit un automobil, nu își pot permite încălzirea pe timp de iarnă. Cei care ating mai mult de 4 itemi sunt considerați a fi în prag sever de excluziune socială.

 

Autor: Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *