Noua criza a dezvoltatorilor imobiliari din Romania

In ultimul an, Romania pare sa se indrepte tot mai repede spre o noua criza imobiliara. Teama romanilor de a se indatora, de a face credite, dobanda ROBOR care a ajuns la un maxim istoric din ultimii 3 ani, dar si numarul mare de locuinte construite de dezvoltatorii imobiliari, in special in zona Bucuresti-Ilfov, dar si a celorlalte mari orase din tara par a repeta scenariul din 2008 dinainte de marea criza economica.

Unde au construit dezvoltatorii imobiliari cele mai mult locuinte din 2008 pana acum

Desi toate previziunile si analistii economici anunta o noua criza economica si, implicit, o noua criza imobiliara, atat in capitala, cat mai ales in zonele din imprejurimi au aparut o multitudine de noi complexe de locuinte realizate de diferiti dezvoltatori imobiliari. In momentul de fata, preturile par sa fi explodat fata de ultimii 2-3 ani, dar nu au ajuns inca la nivelul din 2008.

Din cauza dificultatilor cu care se obtin autorizatiile de constructii in oras, dar si a preturilor ridicate pe mp, constructorii s-au indreptat spre zonele de periferie ale capitalei. Astfel, cartierele marginase, dar si judetul Ilfov s-au bucurat de o perioada infloritoare a constructiilor, fie ele sub forma blocurilor sau a caselor cu curte.

Una dintre cele mai dezvoltate zone din ultimii ani se afla in Sectorul 6. Complexele imobiliare din Prelungirea Ghencea, despre care poti afla mai multe detalii pe CUBIC Residence, depasesc numarul de 20, iar acest lucru inseamna posibilitati marite de selectie, dar si dificultati de alegere pentru cei care vor sa cumpere o locuinta in aceasta zona.

Nici Pipera sau zona de centura a Bucurestiului nu au fost ignorate. Dezvoltatorii imobiliari de business park-uri au ales sa ofere companiilor si angajatilor marilor corporatii posibilitatea de a avea o locuinta in apropiere, eliminand astfel stresul acumulat in orele petrecute in trafic sau in mijloacele de transport in comun. Extinderea campusurilor de birouri cu zone rezidentiale pare a fi o investitie ce asigura recuperarea investitiei si un profit ridicat pe langa.

Desi nu apartine de Bucuresti, ci de judetul Ilfov, zona Bragadiru este de asemenea de mare interes, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru viitorii proprietari. Locuintele noi pentru care poate fi accesat un credit cu o valoare mai mare, accesul usor spre Bucuresti, dar si dezvoltarea comunitatii si construirea de magazine, scoli, parcuri si retele de utilitati au transformat Bragadiru intr-o zona cu potential imobiliar ridicat. Toate aceste avantaje sunt mentionate de dezvoltatorii imobiliari din Bragadiru in incercarea de a vinde locuintele construite.

Ce ascund dezvoltatorii imobiliari atunci cand vor sa vanda un apartament?

In goana dupa dezvoltarea comunitatii, autoritatile au ignorat infrastructura. De la drumuri (in unele zone chiar neasfaltate) pana la lipsa utilitatilor, toate iti pot ingreuna viata dupa achizitia unui apartament in graba. De aceea, dupa ce ii asculti pe dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa te interesezi ce au de spus actualii locuitori din complex, dar si daca exista probleme ascunse sau litigii in care sunt implicatii reprezentantii firmei.

Analizeaza cu mare atentie locuinta inainte de a face o achizitie si vezi oferta disponibila online, inainte de a lua o decizie definitiva. In acest domeniu, de multe ori, daca ceva pare prea ieftin, atunci va fi mai scump. Fie ca vorbim de reparatii ulterioare sau de dotari lipsa, la un moment dat te vei lovi de situatii in care acestea sunt mai mult decat necesare si va trebui sa investesti si mai multi bani pentru a ti le oferi.

Verifica situatia drumurilor, a canalizarii, contractele cu furnizorii de electricitate si gaze, posibilitatea alegerii furnizorului de internet, dar mai ales, acorda o atentie sporita materialelor cu care a fost realizata constructia. Nu accepta compromisuri de calitate in ceea ce priveste viitoarea ta casa. Este o investitie pe termen lung, pentru care mai faci si un imprumut pe 30 ani la o banca, in care vei locui alaturi de familia ta.

Pentru o familie care se gandeste sa aiba unul sau doi copii, un apartament cu 3 camere ar fi suficient pentru a le oferi fiecaruia intimitatea de care are nevoie. Spre exemplu, un apartament cu 3 camere in Prelungirea Ghencea poate pleca de la 60.000 euro, dar poate ajunge pana la 80.000, in functie de suprafata utile, dar si de finisaje si dotari. Pentru bugete mai mic, puteti alege un apartament cu 3 camera in Bragadiru. Aici aveti optiuni intre 45.000 euro si 70.000 euro, dar criteriile de pret tin in aceasta situatie si de apropierea de Bucuresti, dar si de accesul la o strada principala.

La un moment dat vei dori sa ai propria locuinta. Valoarea unei chirii este apropiata de valoarea pe care o poate avea rata pentru creditul imobiliar.Mutatul permanent si plata chiriei vor fi din ce in ce mai impovaratoare, mai ales daca ai ajuns deja in acea etapa a vietii in care familia a devenit o prioritate. Dezvoltatorii imobiliari au avut grija sa construiasca zeci de mii de locuinte noi, pentru toate bugetele, asa ca trebuie doar sa incepi sa cauti si sa tii cont de sfaturile primite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *