Numărul morților în accidente rutiere în România, dublu față de UE

Numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost anul trecut în România de 97, în ușoară creștere față de 2015. Aceste nivel este aproape dublul mediei UE, de 50 de decese la un milion de locuitori. Singura țară care ne depășește este Bulgaria cu 99 persoane decedate la un milion de locuitori.

Valorile prezentate marți de oficiali ai Comisiei Europene în cadrul unei conferințe dedicate siguranței rutiere indică o ameliorare ușoară a situației din România, față de 2010, an în care au existat 117 decese pe șosele.

România înregistrează a doua poziție europeană în topul deceselor fiind devansată doar de Bulgaria.

Țările cel mai bine plasate din acest punct de vedere sunt Suedia, cu 27 decese la un milion de locuitori, Marea Britanie cu 28 de decese. Cu excepția țării noastre și a Bulgariei, alte țări cu număr mare de decese sunt: Letonia (80 de decese la un milion de locuitori), Polonia cu 79 decese, Grecia cu 75 decese.

Țările care au înregistrat o ameliorare substanțială în perioada 2010-2016 sunt Portugalia (scădere de 40%). Malta a înregistrat, dimpotrivă, o creștere de 69%. La nivelul Uniunii scăderea medie înregistrată a fost de 19%. În 2016 numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a fost de 25.500.

Potrivit cifrelor prezentate marți, peste jumătate din accidente, respectiv 55% au avut loc în mediul extraurban, 37% au avut loc în zonele urbane și doar 8% pe autostrăzi. Șoferii și pasagerii lor au fost subiecții a 46% din accidentele rutiere, pietonii a 21% dintre acestea, motocicliștii la 14%, iar bicicliștii la doar 8%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *