Obiceiuri și tradiții de botez din Oltenia.

Țara noastră este una bogată în obiceiuri când vine vorba de unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața unei familii: creștinarea noului-născut. Pentru că aceste tradiții diferă de la o zonă la alta a țării, iată ce obiceiuri și tradiții de botez din Oltenia trebuie să respecți.

Prin Sfântul Botez copilul dobândește iertarea de păcatul strămoșesc. Acesta trebuie să aibă loc la 8 zile de la naștere până la 40 de zile.

Importanța moașei

Pentru ca micuțul nou apărut să poată fi botezat, trebuie să aibă nași aleși de părinți. Moașa este cea care duce bebelușul la biserică și tot cea care trebuie să rostească următoarele cuvinte: „duc un păgân și voi aduce un creștin“. La întoarcerea acasă tot moașa trebuie să spună: „am dus un păgân și am adus un creștin“. După ce înmânează copilul nașilor, aceștia trebuie să pună bani pentru a răsplăti moașa.

Băița de mir

A doua zi după botez are loc scoaterea din mir. Moașa este cea care pregătește băița. Ea pune în apă: petale de trandafiri, orez pentru bogăție, ulei de la biserică, busuioc pentru ca micuțul să fie frumos, mărar pentru ca cel mic să fie plăcut, mentă și romaniță pentru a crește sănătos, bani, apă sfințită, mac, lapte. După ce copilul este îmbăiat, moașa are ca sarcină aruncarea apei la rădăcina unui măr sau a unui păr. Se spune că astfel micuțul va crește frumos și sănătos ca acel pom.

„Datul de grindă“

Un alt obicei care se practică în Oltenia este „datul de grindă“. După ce bebelușul a primit taina Sfântului Botez, trei la ani la rând, în dimineața de Anul Nou, mama merge cu micuțul la moașă pentru a fi dat de grindă. Acum, moașa pune bani într-un colac împletit și prinde copilul de subsori. Este important ca acesta să fie pe capul copilului și mama să țină un pahar de vin deasupra colacului. Moașa (care se află cu copilul cu fața spre răsărit) ridică copilul de trei ori rostind: „să-mi trăiască nepotul, să aibă parte de aur și argint, de tot rodul pământului, de minte și de noroc“.


Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *