„Oltenia 2050”, simpozion academic la Universitatea din Craiova organizat de profesorii seniori

La Universitatea din Craiova, a avut loc, vineri, Simpozionul academic „Oltenia 2050”, organizat de grupul de profesori seniori, format din foşti şi actuali profesori şi conducători de doctorat ai Universităţii.

Dezbaterile din cadrul simpozionului au avut ca suport studiile elaborate de Grupul de profesori seniori care sunt cuprinse în Volumul „Oltenia – viziune 2050”, studiu aflat în derulare care a fost distribuit tuturor şcolilor doctorale ale Universităţii din Craiova în vederea unor eventuale dezbateri, completări.

În cadrul simpozionului, au fost prezentate mai multe lucrări cuprinse în studiul „Oltenia – viziune 2050”, pe marginea cărora au avut loc dezbateri: „Repere în istoria Olteniei – specificitate şi individualitate” (prof.univ.dr.Dinică Ciobotea); „Regiunea de dezvoltare Oltenia – sistem complex adaptiv” (prof.univ.emerit Constantin Fota); „Evoluţia demografică – problemă de importanţă vitală pe termen lung pentru regiunea Oltenia” (prof.univ.dr.Dumitru Otovescu); „Spre un nou mix energetic  al Olteniei, bazat pe resurse regenerabile” (prof.univ.dr.ing.Gheorghe Manolea); „Agricultura organică – punct forte în economia Olteniei” (prof.univ.dr.Romulus Mocanu); „Industria Olteniei – încotro?” (prof.univ.dr.Marin Opriţescu).

Prof.univ.dr.Marin Bică, de la Facultatea de Mecanică, a afirmat că iniţiativa profesorului Constantin Fota de a înfiinţa Grupul profesorilor emeriţi este lăudabilă, întrucât la Universitatea din Craiova foştii mari profesori, după ce împlinesc 65 de ani, sunt oarecum izolaţi şi marginalizaţi, spre deosebire de alte universităţi , cum este cazul Politehnicii din Timişoara, de exemplu, unde absolut toţi seniorii îşi păstrează activitatea de cercetare, de laborator, spre lauda şi cinstea acelei instituţii şi mai ales spre beneficiul studenţilor. „Experienţa şi cunoştinţele pe care aceşti oameni le au nu le poţi îndepărta fără să profiţi şi fără să accepţi îndrumarea în continuare a studenţilor. Mă gândesc la dumneavoastră, la toţi, şi cred că toate facultăţile din această universitate au avut o scădere a calităţii corpului profesoral prin plecare către pensie (de altfel, binemeritată după o muncă de 40 de ani) a seniorilor. Pentru că IOSUD din Universitatea din Craiova este condusă de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, are multe avantaje: cred că domnia sa reuşit să insufle un anumit spirit de disciplină, cu toate că profesorii conducători de doctorat sunt oameni de o verticalitate şi o onoare pe care nu le poţi pune la îndoială”, a spus Marin Bică.

Studiul elaborat de profesorii seniori reprezintă o primă etapă în demersul „Viziune Oltenia 2050”, următoarele etape constând în dezbateri ale acestuia în cadrul şcolilor doctorale care să vină cu observaţii, propuneri şi contribuţii în vederea definitivării unei viziunii asupra dezvoltării regiunii. Într-o a treia etapă, va fi organizată o sesiune ştiinţifică publică a şcolilor doctorale la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului de afaceri din regiune şi publicarea unui volum cu largă difuzare care să poată fi utilizat de toţi cei interesaţi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *