Panama Papers: Ministrul german de finanțe sugerează un plan pentru combaterea paradisurilor fiscale

O scurgere imensă de documente de la firma de avocatură cu sediul în Panama Mossack Fonseca a arătat modul în care companiile offshore sunt folosite pentru a ascunde averea celor bogați și puternici și a pus într-o situație jenantă mai mulți lideri mondiali.

Schaeuble a declarat, la canalul public german ARD, că dacă registrele listând proprietarii de firme offshore ar fi în rețea la nivel internațional, s-ar putea găsi toate persoanele aflate în spatele acestor companii.

În Uniunea Europeană aceste registre au fost deja convenite ca parte a unei a patra directive privind spălarea de bani, care trebuie implementată la nivel național până la jumătatea anului 2017, amintește Reuters.

Schaeuble s-a referit de asemenea la un acord automat de schimb de informații fiscale la care în jur de 100 de țări au aderat până acum. El urmează să intre în vigoare în 2017. Schaeuble a remarcat că în urma scandalului Panama Papers, a crescut presiunea asupra altora să se alăture.

„Acum crește presiunea asupra celor care încă nu fac parte să participe, cum ar fi SUA”, a spus el.

Schaeuble a declarat de asemenea că statutul prescripției pentru infracțiuni legate de evitarea plății impozitelor ar trebui în viitor să depindă doar de îndeplinirea obligației de către contribuabil de a furniza informații.

Schaeuble vrea de asemenea să pună țări precum Panama și alte paradisuri fiscale pe o „listă neagră” dacă ele nu iau parte la schimbul automat de date, ceea ce ar însemna că anumite tranzacții financiare cu aceste țări nu vor mai fi permise, notează Reuters.

Organele de supraveghere bancară din Europa au început să verifice dacă creditorii au legături cu Panama Papers, dar Schaeuble a declarat că băncile germane „au pus în mare parte lucrurile deja în ordine” și a subliniat: „Am făcut multe progrese în ultimii ani”.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *